U Evropi tri miliona zaraženih, u Americi stanje zabrinjavajuće

U svijetu je do sada od COVID-19 umrlo ukupno 627.307 osoba, od više od 15 miliona zaraženih (EPA)

Broj oporavljenih od COVID-a 19 u Turskoj prešao je 207.000, objavio je ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Turske, broj oporavljenih od COVID-a 19 u petak, kao i prethodna dva dana, veći je od broja novih slučajeva zaraze korona virusom.

“Od bolesti se u posljednja 24 sata oporavilo 1.009 pacijenata, čime je ukupan broj dostigao 207.374”, naveo je Koca na Twitteru.

Dodao je da je u posljednja 24 sata registrovano 937 novih slučajeva zaraze korona virusom te da sada ukupan broj oboljelih od COVID-a 19 iznosi 224.252, prenosi Anadolija.

Podaci Ministarstva zdravstva pokazuju da 1.248 osoba ostaje na odjeljenjima intenzivne njege širom zemlje. Broj smrtnih slučajeva u Turskoj od posljedica zaraze korona virusom popeo se na 5.580, nakon što je 17 osoba preminulo u posljednja 24 sata.

Zdravstveni radnici u Turskoj su prethodnog dana obavili 42.986 testova, pa je ukupan broj dostigao 4.489.360.

Italija: Karantin za putnike iz Rumunije i Bugarske

Italijanski ministar zdravlja Roberto Speranza rekao je da je potpisao nalog za obavezan karantin za one koji su bili u Rumuniji i Bugarskoj u posljednjih 14 dana, u namjeri da se spreči uvoz slučajeva COVID-a 19 iz inostranstva.

“Virus nije poražen i nastavlja da kruži. Iz tog razloga još moramo biti oprezni”, napisao je Speranza na Facebooku.

Italija, jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena epidemijom korona virusa, već je zabranila ulazak ljudima iz 16 zemalja, uključujući teško pogođeni Brazil, prenosi Reuters.

Još 26 novozaraženih u Grčkoj

U Grčkoj je u posljednja 24 sata registrovano 26 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 4.135, saopćila je nacionalna javna zdravstvena organizacija (EODY).

Na odjeljenjima intezivne njege nalazi se osam pacijenata, dok je 127 otpušteno, prenosi Tanjug.

U Grčkoj danas nije bilo preminulih, tako da je broj smrtnih slučajeva i dalje 201.

Francuska savjetuje: Nemojte putovati u Kataloniju

Francuska savjetuje svojim državljanima da ne putuju u španjolsku regiju Kataloniju kako bi se pomoglo u suzbijanju širenja COVID-19, rekao je francuski premijer Jean Castex u petak, prenosi Hina.

Regionalne vlasti širom Španije uvele su nova ograničenja zbog korona virusa u četvrtak u sklopu borbe protiv širenja zaraze. Francuska je prošli  vikend rekla da nije isključeno zatvaranje granica između dviju zemalja.

U Kataloniji je u 14 dana do četvrtka dijagnosticirano 8000 slučajeva – gotovo polovica od gotovo 16.410  zabilježenih širom zemlje – unatoč smjernicama da građani regionalne prijestolnice Barcelone ostanu u kućama.   

“S obzirom na stanje u Kataloniji, koja bilježi pogoršane pokazatelje zaraze, snažno potičemo francuske državljane da ondje ne putuju dok se ne poboljša zdravstvena situacija”, rekao je Castex novinarima.

Ograničiti promet između dvije zemlje

Također je rekao da Pariz razgovara s vlastima u Madridu da se ograniči promet iz Španjolske u Francusku koliko god je to moguće.

U Francuskoj su dužnosnici u javnom zdravstvu u četvrtak rekli da je potvrđen značajan porast broja oboljelih od COVID-19  te povećanje broja smrtnih slučajeva.

Castex je tokom govora na marginama posjeta međunarodnome aerodromu Charles-de-Gaulle sjeverno od Pariza  također rekao da država planira pojačati kontrolu na francuskim granicama u svrhu jačeg suzbijanja pandemije.

Putnici koji dolaze iz 16 zemalja izvan Evropske unije za koje se smatra da imaju visoku stopu zaraženosti bit će podvrgnuti obaveznom testiranju pri dolasku na francuske aerodrome i u morske luke.

Oni putnici kojima se pokaže pozitivan rezultat testiranja, morat će u karantenu. 

U Evopri više od tri miliona zaraženih

Evropa je prešla prag od tri miliona zaraženih korona virusom, dok napredovanje epidemije zabrinjava, posebno na američkom kontinentu, ali i u Aziji i u Australiji, pa brojne zemlje postrožavaju sanitarne mjere.

U svijetu je od COVID-19 umrlo ukupno 627.307 osoba, od više od 15 miliona zaraženih, prema podacima AP-a od četvrtka, prenosi Hina.

Najviše zabrinjava stanje na američkom kontinentu, posebno na jugu.

Prag od četiri miliona zaraženih je pređen je u Latinskoj Americi i na Karibima, a u Brazilu je zabilježeno više od 2,2 miliona zaraženih.

U Evropi je službeno prijavljeno 3.007.088 slučajeva COVID-19 u četvrtak te 206.714 umrlih.

Otkazano hinduističko hodočašće Amarnat

U Australiji, koja je do sada uspjela obuzdati epidemiju, država Victoria je u četvrtak zabilježila 422 novozaraženih.

U Sjedinjenim Američkim Državama je u srijedu, deveti dan zaredom, zabilježeno više od 60.000 novooboljelih.

Gotovo 10 miliona stanovnika Tokija je pozvano da ostanu kod kuće od četvrtka, prvog dana dugog vikenda u Japanu.

U Indiji su vlasti otkazale godišnje hinduističko hodočašće Amarnat, prvi puta u duže od 100 godina.

U Južnoafričkoj Republici je posljednjih sedmica zabilježen 60-postotni rast broja prirodnih smrti, a stručnjaci kažu da je broj smrti povezan s korona virusom bitno veći od službenih statistika.

Brazil, Kolumbija i Meksiko ponovo bilježe rekordne brojke novih slučajeva zaraze korona virusom i smrti od COVID-19, ali zaraženi brazilski predsjednik i dalje prkosi mjerama te bez maske u blizini svoje rezidencije razgovara s prolaznicima.

Brazil je u četvrtak u jednom danu zabilježio gotovo 60.000 novih slučajeva, što je drugi najveći skok nakon rekordne srijede.

Ta zemlja sada ima gotovo 2,3 miliona zaraženih i druga je u svijetu nakon Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjednik s virusom i bez maske

Brazilsko Ministarstvo zdravstva objavilo je i da je još 1.311 ljudi umrlo od COVID-19, pa sada Brazil ima više od 84.000 žrtava te bolesti.

Predsjednik Jair Bolsonaro, zaražen korona virusom, vozio se u četvrtak na motoru i razgovarao bez maske s prolaznicima u blizini svoje rezidencije u Braziliji,  pokazuju fotografije koje su objavili mediji.

Bolsonaro (65) je 7. jula objavio da je zaražen korona virusom, a u srijedu je rekao da je novi test pokazao da je i dalje pozitivan.

Na fotografijama objavljenim u četvrtak vidi se da je bez kacige i bez maske dok razgovara s jednim šetačem, koji također ne nosi masku.

Na drugoj fotografiji predsjednik ima kacigu, ali vizir je podignut.

U poruci koju je u četvrtak objavio na Facebooku, Bolsonaro kaže da se osjeća dobro, ali da je “pomalo pod stresom, jer je zatvoren”.

Kolumbija je u četvrtak zabilježila 315 smrtnih slučajeva u samo jednom danu, što je rekordan broj za tu zemlju u epidemiji koja je počela početkom marta, pokazuju službeni podaci.

U Meksiku novih 8.438 slučajeva

Prošle sedmice prosječan broj umrlih bio je 206 dnevno.

Zbog epidemije, gradonačelnica Bogote Claudia Lopez u četvrtak je postrožila mjere u glavnom gradu Kolumbije, u kojem su bolnice na rubu pucanja, jer su kreveti zauzeti 91 posto.

Kolumbija, koja ima oko 50 miliona stanovnika, ima 7.688 umrlih i  226.373 zaraženih.

Meksiko je u četvrtak zabilježio 8.438 novih slučajeva zaraze, što je rekordna brojka od početka epidemije.

Zemlja sada ima ukupno 370.712 potvrđenih slučajeva i 41.908 umrlih, od kojih 718 u zadnja 24 sata.

Meksiko je četvrta zemlja na svijetu po broju umrlih, nakon SAD-a, Brazila i Velike Britanije.

Izvor: Agencije