EU ulaže još 100 miliona eura za razvoj vakcine protiv COVID-19

CEPI radi na brzom razvoju širokog spektra najnaprednijih kandidata za vakcinu (EPA)

Evropska komisija sufinansirat će sa 100 miliona eura inicijativu Koalicije za inovacionu spremnost na epidemiju (CEPI) za brži razvoj vakcina protiv bolesti COVID-19.

Ova podrška dio je obećanja Brisela da će uložiti milijardu eura iz programa “Horizont 2020” u hitno potrebna istraživanja i inovacije za razvoj dijagnostičkih testova, liječenja i vakcina kako bi se suprostavilo širenju korona virusa, prenosi Tanjug.

“Potrebni su nam efikasni tretmani i vakcine da bismo uklonili opasnost od korona virusa. Zbog toga smo ponosni što podržavamo CEPI u njegovom nastojanju i da pomognemo brzom razvoju najboljih kandidata za vakcinu”, kaže evropska komesarka za inovacije i istraživanje Mariya Gabriel.

Do sada obećano 15,9 milijardi eura

Kao odgovor na pandemiju korona virusa, CEPI radi na brzom razvoju širokog spektra najnaprednijih kandidata za vakcinu i na osiguravanju njihove spremnosti za obimnu proizvodnju.

U EK-a navode da će podrška iz programa “Horizont 2020” finansirati istraživačke i inovacijske aktivnosti, ali ne i proizvodnju vakcina.

U sklopu inicijative Globalni odgovor na korona virus, u organizaciji Evropske komisije, do sada je obećano 15,9 milijardi eura za univerzalni pristup testovima, tretmanima i vakcinama protiv korona virusa te za globalni oporavak.

Izvor: Agencije