Francuska zatvorila granicu za državljane Srbije

Od zabrane dolaska u Francuske izuzete su osobe koje su francuski državljani, kao njihovi supružnici i djeca (Reuters)
Od zabrane dolaska u Francuske izuzete su osobe koje su francuski državljani, kao njihovi supružnici i djeca (Reuters)

Zbog epidemiološke situacije u Srbiji i na osnovu preporuke Vijeća Evropske unije od 16. jula, dolazak u Francusku više nije dozvoljen putnicima iz Srbije, saopćila je francuska ambasada u Beogradu na svom sajtu.

Od zabrane dolaska u Francuske izuzete su osobe koje su francuski državljani, kao njihovi supružnici i djeca, potom državljani EU-a i Andore, Velike Britanije, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, Švajcarske, San Marina i Vatikana, koji imaju glavno prebivalište u Francuskoj ili putuju, u tranzitu kroz Francusku, u zemlje čiji su državljani ili u njoj imaju prebivalište, prenosi Beta.

Na spisku izuzeća od zabrane su i državljani treće zemlje (uključujući Srbiju) koji imaju francuske ili evropske dozvole boravka ili vize s prebivalištem u Francuskoj ili koji, u tranzitu kroz Francusku, putuju u zemlju EU-a u kojoj imaju prebivalište.

Na listi su i državljani treće zemlje koji su u tranzitu na manje od 24 sata u međunarodnoj zoni kako bi stigli u svoju zemlju porekla i mogu predočiti putnu ispravu te zemlje.

Potvrda o međunarodnom putovanju

Na toj listi je i osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i međunarodnih organizacija sa sjedištem ili uredom u Francuskoj, kao i supružnici i djeca.

U saopćenju se dodaje da su na spisku i strani zdravstveni radnici koji doprinose borbi protiv bolesti COVID-19, strano osoblje koje obavlja putničke i kargo letove ili putuju kao putnici do svoje baze, strani državljani koji obavljaju međunarodni prevoz robe i strani mornari koji osiguravaju međunarodni prevoz robe ili rad na ribarskim brodovima.

Francuska ambasada je dodala da ukoliko neko spada u ove kategorije a želi putovati u Francusku prethodno mora ispuniti i predati francuskim vlastima potvrdu o međunarodnom putovanju po dolasku u zemlju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO