Aplikacijom otkriveno šest tipova bolesti COVID-19

Velika većina stanovništva i dalje je pod prijetnjom, tvrdi Mike Ryan (Reuters)
Velika većina stanovništva i dalje je pod prijetnjom, tvrdi Mike Ryan (Reuters)

Britanski naučnici analizirali su podatke sa aplikacije za praćenje korona virusa i otkrili šest tipova bolesti prema stepenu simptoma zaraze.

Saznanja tima iz londonskog King’s Collegea mogla bi pomoći ljekarima da predvide koji su pacijenti s COVID-19 izloženi najvećem riziku i kojima će vjerovatno biti potrebna bolnička njega u budućim valovima epidemije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Ako je moguće predvidjeti od kojeg tipa COVID-19 pacijenti boluju petog dana, može se ranije intervenirati i pratiti nivo kisika i šećera u krvi i osigurati im pravilnu hidraciju”, rekla je doktorica Claire Steves.

Osim kašlja, visoke temperature i gubitka njuha, često isticanih kao ključni simptomi COVID-19, aplikacija pokazuje da su među simptomima i glavobolja, bol u mišićima, umor, proljev, gubitak apetita i kratak dah.

Također, neki su razvili blage simptome nalik gripu ili osipu, a drugi su imali teške simptome ili umrli.

Studija je objavljena 16. juna, ali je nisu recenzirali nezavisni naučnici.

Šest tipova bolesti

U studiji se opisuje šest tipova bolesti:

– simptomi “nalik gripi”, ali bez visko temperature: glavobolja, gubitak njuha, bolovi u mišićima i prsima, kašalj, grlobolja;

– simptomi “nalik gripi” s visoko m temperaturom: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, grlobolja, promuklost, gubitak apetita;

– gastrointestinalni simptomi: glavobolja, gubitak njuha i apetita, proljev, grlobolja, bol u prsima, izostanak kašlja;

– teški simptomi prvog nivoa: glavobolja, gubitak njuha, kašalj, visoka temperatura, promuklost, bol u prsima, iscrpljenost. 

– teški simptomi drugog nioa: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, visoka temperatura, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost;

– teški simptomi terećeg nivoa, abdominalni i respiratorni: glavobolja, gubitak njuha i apetita, kašalj, viskoka temperatura, promuklost, grlobolja, bol u mišićima i prsima, iscrpljenost, smetenost, kratak dah, proljev i bolovi u trbuhu.

Pacijenti s teškim simptomima iz posljednja tri tipa će vjerovatno morati u bolnicu i na respiratore, kažu naučnici.

Izvor: Agencije


Povezane

Tačan broj umrlih u Gerontološkom centru u Nišu, gdje je tokom aprila korona virusom bio zaražen veliki broj korisnika, još nije poznat. Precizni podaci, ali i odgovornost uhapšenog direktora bit će utvrđeni istragom koja je u toku. Tužilaštvo trenutno saslušava svjedoke, a uhapšeni direktor i dalje je u pritvoru. Više u priči Zorana Kosanovića.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO