Uvjetovan vladavinom prava Orban bi mogao blokirati evropski plan oporavka

Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum, rekao je Viktor Orban (EPA)
Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum, rekao je Viktor Orban (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je izjavio da će evropski plan ekonomskog oporavka od koronakrize biti neprihvatljiv ako ga se bude uvjetovalo vladavinom prava i upozorio da bi Budimpešta na njega mogla staviti veto.

Čelnici 27 članica EU-a sastaju se sljedeće sedmice prvi put uživo otkako je epidemija COVID-a19 prekinula sastanke u Briselu kako bi razgovarali o višegodišnjem finansijskom okviru (VFO) i planu ekonomskog oporavka od pandemije.

Orban, koji je tokom desetogodišnje vladavine stekao golemu moć, trn je u oku Brisela koji ga optužuje za srozavanje demokratskih standarda.

“Mogli bismo staviti veto na konačni sporazum, jer odluka o njegovu prihvatanju mora biti jednoglasna, a mi bismo se mogli sučeliti s 26 ostalih zemalja. To jedino možemo učiniti kao krajnju mjeru”, rekao je Orban, prenijela je Hina, pozivajući se na izvještaj Reutersa.

Raspodjela novca

EU namjerava izdvojiti 750 milijardi eura za oporavak zemalja članica koje su najviše pogođene pandemijom, a Orban smatra da se novac mora raspodijeliti “pošteno i fleksibilno”.

Također smatra da treba “izbjeći” miješanje tog plana s politikom. “To je najveći uvjet Mađarske”, rekao je Orban.

Na pitanje jednog liberalnog mađarskog zastupnika u Evropskom parlamentu Angeli Merkel je li Unija spremna uvjetovati novčanu pomoć poštivanjem demokratskih standarda, njemačka kancelarka je rekla da je vladavina zakona važna te da će to jasno reći kada se bude govorilo o Viktoru Orbanu.

“Pomno ćemo pratiti što se tamo događa”, kazala je Merkel.

Orban je u petak odbacio te kritike kazavši da “liberali blebeću […] stalno pokušavajući svoju ideologiju vezati uz ekonomska pitanja EU-a”. “To je slijepa ulica”, smatra Orban.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO