Mediji: Američki bombarderi mogu izbjeći S-400 i gađati Sibir

Domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letjelicu može iznositi od 980 do 1.200 kilometara (EPA)

Strateški bombarderi B-52H “Stratofortress” američke ratne avijacije u stanju su napasti Rusiju koristeći raketno naoružanje bez ulaska aviona u zračni prostor koji kontolira protivavionski raketni sistem S-400 “Trijumf”, navodi ukrajinska konsultantska kompanija Defense Express.

Kompanija je tako prokomentirala nedavni let američkih letjelica iznad Arktika u blizini granice s Rusijom, prenosi Tanjug, pozivajući se na ruske medije.

Prema navođenju Defense Expressa, domet lansiranja krstarećih raketa ugrađenih u letjelicu može iznositi od 980 do 1.200 kilometara.

Portal podsjeća da ruski sistem S-400 ima domet detekcije meta 600 kilometara.

Demonstracija sposobnosti avijacije

“To je dovoljno za napad na glavne strateške objekte Rusije na Arktiku i dijelu Sibira”, tvrdi Defense Express.

U tekstu se navodi da je riječ o ruskim arktičkim vojnim bazama, kao i o infrastrukturi Sjevernog morskog puta, koji osigurava funkcioniranje kompletnih regija i znatan dio ekonomije zemlje.

“Ovo je već druga epizoda demonstracije sposobnosti američke strateške avijacije za Kremlj u posljednjih nekoliko dana”, smatra kompanija.

Ranije je Defense Express naveo da ukrajinske vlasti koriste zapadne svemirske letjelice za praćenje aktivnosti Rusije na Krimu.

Izvor: Agencije