MMF: Kriza puna gora nego što se predviđalo

Ove godine očekuje se pad svjetske ekonomije od 4,9 posto, što je znatno više od tri posto koliko se predviđalo u aprilu (EPA)
Ove godine očekuje se pad svjetske ekonomije od 4,9 posto, što je znatno više od tri posto koliko se predviđalo u aprilu (EPA)

Uskoro će u svijetu biti 10 milona oboljelih od COVID-a 19 a ekonomska predviđanja nisu optimistična.

Michael Ryan, direktor službe za vanredne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), istaknuo je “stalan i zabrinjavajući trend, s velikim brojem zemalja koje su prošle sedmice imale porast od 25 do 30 posto”.

“Epidemija se na američkom kontinentu naglo širi, pogotovo u Srednjoj i u Južnoj Americi”, rekao je. “Nažalost, pandemija još nije dosegnula vrhunac u mnogim zemljama američkog kontinenta”, dodao je.

Glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyeus rekao je na istoj virtualnoj konferenciji da je toj organizaciji “u prvom mjesecu epidemije prijavljeno manje od 10.000 slučajeva bolesti. Prošli mjesec prijavljeno je gotovo četiri miliona slučajeva. Očekujemo da ćemo iduće sedmice dosegnuti ukupno deset miliona”.

Pohvalio je odluku saudijskih vlasti da ovogodišnje hodočašće u Meku odobre samo za hiljadu ljudi, istaknuvši da je to “još jedan primjer teške odluke kakvu sve zemlje moraju donijeti kako bi dale prednost zdravlju”.

Po izračunu agencije France Presse na osnovu službenih izvora, pandemija novog korona virusa pokosila je najmanje 478.818 ljudi u svijetu otkad je Kina u decembru službeno izvijestila o pojavljivanju bolesti.

U 196 zemalja i teritorija službeno je dijagnosticirano više od 9.326.400 slučajeva zaraze COVID-om 19 i svi se stručnjaci slažu da je taj broj sigurno manji od stvarnog.

Pogrošane ekonomske prognoze

Ekonomisti WHO-a u srijedu su revidirali svoje procjene posljedica virusa na svjetsku ekonomiju.

MMF je upozorio da ova kriza “nije kao druge” te ne samo da je bila puno gora nego što se predviđalo, nego će i oporavak biti sporiji od očekivanog.

Tako se ove godine očekuje pad svjetske ekonomije od 4,9 posto: to je znatno više od tri posto koliko se predviđalo u aprilu, u jeku pandemije, kada je MMF već upozoravao da je riječ o najgoroj krizi nakon velike ekonomske krize u 30-im.

U nekim zemljama, pogotovo evropskim, bruto domaći proizvod je doživio veliki pad: u Francuskoj – 12,5 posto, u Španiji i u Italiji – 12,8 posto.

Iako bi svjetski BDP trebao u 2021. porasti za 5,4 posto, MMF priznaje da je ovo predviđanje dosad najnesigurnije.

U nekim evropskim zemljama koje su nakon povoljnih zdravstvenih statistika pomislile da su se izvukle, nestaje optimizma i sablast drugog vala kruži među dužnosnicima i u javnosti.

Nove mjere

U Sloveniji je ponovo obavezno nošenje maske na javnim mjestima i u gradskom pevozu. U Hrvatskoj je ponovo uveden karantin, koji je bio ukinut, za putnike koji dolaze iz balkanskih zemalja, u kojima opet raste broj zaraženih.

Proslave i javni skupovi “ugrožavaju mjesece zajedničkih napora” uloženih u borbu s korona virusom, upozorila je belgijska premijerka Sophie Wilmes.

Sjedinjene Američke Države koje imaju gotovo 330 miliona stanovnika, imaju najgore pokazatelje po apsolutnoj vrijednosti: više od 121.000 mrtvih i 2,3 miliona oboljelih.

“Iduće dvije sedmice će biti presudne” u odgovoru na “zabrinjavajuće” napredovanje bolesti, upozorio je Anthony Fauci, glavni epidemiolog Bijele kuće, rekavši da je zabrinut zbog toga što je u utorak dijagnosticirano više od 32.000 slučaja zaraze u 24 sata.

Izvor: Agencije


Povezane

Irak bilježi dosad neviđen porast broja zaraženih korona virusom, a ljekari upozoravaju da je zdravstveni sistem blizu propasti.  Do sada je prijavljeno 32.000 pozitivnih slučajeva, a iz vlade ove zemlje poručuju da vrhunac tek treba nastupiti.

Vodeći američki epidemiolog istakao je kako je predstojećih nekoliko sedmica ključno za kontrolu rasta broja zaraženih korona virusom. U svjedočenju pred Kongresom, Anthony Fauci rekao je kako nije dobio instrukciju da smanji broj testiranja. Predsjednik Donald Trump dao je direktno oprečnu izjavu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO