Kina pokreće novu aviokompaniju uprkos padu putovanja

U nekim krugovima se dovodi u pitanje tajming za pokretanje novog avioprevoznika (EPA)

Drugi najveći avioprevoznik u Kini, China Eastern, planira pokrenuti novu aviokompaniju uprkos velikom globalnom padu putnika uslijed pandemije COVID-19.

China Eastern je, kako se navodi, u okviru tog projekta udružio snage s nizom partnera, među kojima je i najveća kineska turistička agencija Trip.com, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Glavna destinacija nove aviokompanije će biti otok Hainan, centar slobodne trgovine, u kojem živi oko osam miliona ljudi.

U nekim krugovima se dovodi u pitanje tajming za pokretanje novog avio-prevoznika, imajući u vidu da se avioindustrija trenutno bori da preživi kolaps putovanja uzrokovan pandemijom.

Uspostava letova stranih aviokompanija

Iz Uprave za civilnu avijaciju Kine (CAAC) početkom juna je potvrđeno da ponovno počinje uspostava letova stranih aviokompanija u tu zemlju.

Letovi su obustavljeni zbog širenja nove vrste korona virusa.

CAAC navodi da će letovi stranih aviokompanija biti dozvoljeni jednom sedmično i u gradovima koji su ranije odobrili uspostavu zračnog saobraćaja. 

Naglašeno je da bi aviokompanije trebale skenirati putnike na COVID-19.

Navedeno je i da će na sedam dana biti suspendirane aviokompanije na čijim letovima bude otkriveno najmanje pet slučajeva zaraze korona virusom.

Navedeno je da aviokompanije koje tri sedmice ne budu imale slučajeve zaraze mogu dva puta sedmično letjeti za Kinu.

Izvor: Agencije