London nakon američkih sankcija ICC-u: Sud treba djelovati bez straha

'Nastavit ćemo podržavati pozitivnu reformu suda, kako bi radio što je djelotvornije moguće', rekao je Raab. (EPA)

Velika Britanija je poručila da Međunarodni krivični sud (ICC) treba moći djelovati nezavisno, bez straha od sankcija, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump uveo ekonomske sankcije protiv dijela osoblja te institucije. 

„Velika Britanija snažno podupire Međunarodni krivični sud u borbi protiv nekažnjivosti najgorih međunarodnih zločina“, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab. 

„Nastavit ćemo podržavati pozitivnu reformu suda, kako bi radio što je djelotvornije moguće. Službenici ICC-ja trebaju moći obavljati svoj posao nezavisno i nepristrano, bez straha od sankcija”, istaknuo je. 

Američke sankcije koje je odobrio Trump nametnute su zaposlenicima ICC-a koji su uključeni u istragu jesu li američke snage počinile ratne zločine u Afganistanu.

Istraga navodnih zločina američkih vojnika

Donald Trump više puta je kritikovao Međunarodni krivični sud, a u četvrtak je odobrio ekonomske sankcije ne bi li odvratio pravosuđe od progona američkih vojnika zbog njihove navodne umiješanosti u mučenje zarobljenika u afganistanskom sukobu.

To je direktni američki odgovor na odluku koju je sud sa sjedištem u Den Haagu, u Holandiji, donio u martu i kojom odobrava pokretanje istrage za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Afganistanu, uprkos protivljenju Trumpove admnistracije.

Istragom koju je htjela provesti glavna tužiteljica suda Fatou Bensouda, obuhvaćeni su, među ostalim, zločin koje su američki vojnici navodno počinili u toj zemlji gdje SAD od 2001. vodi najduži rat u svojoj historiji. Optužbe za mučenja upućene su i na adresu CIA-e.

ICC je osnovan na temelju Rimskog statuta i počeo je djelovati 1. jula 2002. Ratificiralo ga je oko 120 zemalja nad čijim teritorijima sud ima nadležnost. 

Među njima nisu Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran. 

Izvor: Agencije