Izrael najavio novu izgradnju stanova na Zapadnoj obali

Palestinci vide cjelokupnu Zapadnu obalu kao dio njihove buduće države (AP)
Palestinci vide cjelokupnu Zapadnu obalu kao dio njihove buduće države (AP)

Izrael je u srijedu najavio plan o izgradnji više hiljada novih domova u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu želi s vođom stranke Plavo i bijelo Benny Gantzom početi razgovore u okviru vlade od 1. jula o proglašenju izraelskog suvereniteta nad naseljima i strateški ključnoj dolini Jordana na Zapadnoj obali, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U međuvremenu Vrhovni sud Izraela razmatra žalbe upućene na njihov dogovor o formiranju koalicione vlade.

Dozvoljena je gradnja oko 7.000 stambenih jedinica u naselju Efrat, saopćio je kabinet izraelskog ministra odbrane Naftalija Bennetta.

Većina naselja smatra nelegalnim

“Zamah izgradnje u zemlji ne smije se zaustaviti čak i na sekundu”, napisao je Bennett na svom Twitter nalogu.

Većina svjetskih sila izraelska naselja smatraju nelegalnim, a to osuđuju i Palestinci, koji vide cjelokupnu Zapadnu obalu, koju je Izrael osvojio u ratu 1967. godine, kao dio njihove buduće države.

SAD je ponudio da priznaju izraelski suverenitet na Zapadnoj obali, u okviru prijedloga koji je američki predsjednik Donald Trump iznio u februaru, koji, također, predviđa razgovore o osnivanju palestinske države na 70 posto teritorije.

Američki državni sekretar Mike Pompeo planira posjetiti Izrael tokom naredne sedmice i sastati se s Netanyahuom i Gantzom, izjavio je neimenovani izvor upoznat s planovima o putovanju, bez navođenja šta će se tokom susreta naći na dnevnom redu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO