EU organizuje donatorsku konferenciju za borbu protiv korona virusa

Evropska zajednica: Ovo je odlučujući trenutak za globalnu zajednicu (EPA)
Evropska zajednica: Ovo je odlučujući trenutak za globalnu zajednicu (EPA)

Evropska unija će danas organizovati međunarodnu donatorsku videokonferenciju za prikupljanje sredstava za globalni odgovor protiv Covid-19.

U Briselu procjenjuju da je svijetu potrebno 7,5 milijardi eura za razvoj vakcine, dijagnostike i tretmana protiv novog korona virusa.

“Ovo je svijet protiv Covid-19. I zajedno ćemo pobijediti”, poručuju iz EU-a pred konferenciju.

Predsjednici Evropskog vijeća i Evropske komisije, Charles Michel i Ursula von der Leyen, zajedno sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, premijerom Italije Giuseppeom Contijem i norveškom premijerkom Ernom Solberg biće domaćini donatorske konferencije koja bi trebalo da prikupi finansijska sredstva za zajedničku globalnu borbu protiv Covid-19.

“Odgovor na korona virus može biti jedino globalan. Potrebna nam je saradnja između vlada širom svijeta, naučnika, civilnog društva, poslovnih ljudi, građana. Zbog toga je naš cilj da ujedinimo snage i osiguramo resurse, a za to nam je potreban novac”, kaže Von der Leyen.

Globalni odgovor na krizu

EU je pozvala sve zemlje svijeta, međunarodne organizacije, fondacije, političke lidere, preduzetnike, umjetnike i filantrope da pomognu mobilizaciji snažnog zajedničkog odgovora na Covid-19.

Navodi se da je u pitanju početak globalne saradnje na proizvodnji vakcine i tretmana protiv korona virusa koji će biti dostupni svim ljudima na svijetu kao “jedinstveno globalno dobro”.

Čelnici EU-a su krajem marta na sastanku G20 naglasili su potrebu za hitnim, masivnim i koordinisanim globalnim odgovorom na krizu izazvanu Covidom-19.

U Briselu ocjenjuju da je virus prijetnja ljudima u svim dijelovima svijeta, da bi posljedice posebno mogle biti dramatične u Africi, a da je svima zajednička i neizvjesnost šta budućnost pandemije donosi.

“Niko od nas nije imun na pandemiju i niko od nas ne može sam pobijediti virus. Nećemo zaista biti sigurni sve dok svi ne budemo sigurni. U našem umreženom svijetu, globalni zdravstveni sistem je jak koliko i njegov najslabiji dio i zato moramo zaštititi jedni druge da bismo se zaštitili”, navodi se u saopćenju koje potpisuju evropski domaćini konferencije.

‘Jedinstveno globalno dobro’

U tekstu pod nazivom “Globalni odgovor: Radimo zajedno na izliječenju”, čelnici EU institucija i lideri evropskih država pozivaju na mobilizaciju najboljih umova i najopremljenijih centara svijeta u cilju pronalaženja vakcine, tretmana i terapija koje bi “ponovo učinile svijet zdravim”.

“Mi smo spremni. Naš cilj je jednostavan: 4. maja želimo da na donatorskoj videokonferenciji o prikupimo inicijalnih 7,5 milijardi eura kako bismo nadoknadili nedostatak globalnog finansiranja”, navode u Evropi.

Evropski zvaničnici navode da će sva prikupljena sredstva biti preusmjerena kroz priznate svjetske zdravstvene organizacije na “što brži razvoj i što obimniju primjenu vakcine, dijagnostike i tretmana za prevazilaženje pandemije”.

“Ako uspijemo da razvijemo vakcinu, koju proizvodi svijet za cijeli svijet, to će biti jedinstveno globalno javno dobro 21. stoljeća. Zajedno sa našim partnerima obavezujemo se da ćemo je učiniti dostupnom i pristupačnom svima”, navode domaćini donatorske konferencije.

Ocjenjuje se i da će “trka” biti duga i da će dodatna sredstava biti potrebna za postizanje “univerzalnog pristupa” vakcinaciji, liječenju i testiranju, prenosi Tanjug.

“Ovo je odlučujući trenutak za globalnu zajednicu. Okupljajući se danas oko nauke i solidarnosti, sutra ćemo posijati sjeme za veće jedinstvo. Vođeni ciljevima održivog razvoja možemo redizajnirati snagu zajednice, društva i globalne saradnje kako bismo bili sigurni da niko ne ostaje zaostao”, zaključuju domaćini konferencije u zajedničkom saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO