Libija: Dokumenti o neuspjeloj tajnoj misiji zapadnih snaga

Dokumenti pružaju informacije o očitoj ulozi Emirata u pružanju podrške Haftaru u Libiji

Novi dokumenti Ujedinjenih naroda otkrili su neke tajne podatke o podršci koju penzionisani general-pukovnik Khalifa Haftar dobija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Otkriveni su i detalji o tajnoj vojnoj misiji zapadnih snaga koje pripadaju kompanijama sa sjedištem u UAE-u, čiji je cilj bio presretanje turskih brodova na putu za Tripoli.

Tri pisma i izvještaji koje je sačinio tim UN-ovih eksperata predočili su detalje vojne podrške UAE-a i Rusije Haftaru, u nastojanju da se preuzme kontrola nad cijelom libijskom teritorijom i dobije rat protiv međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva. Ta podrška podrazumijeva provođenje tajne vojne misije, pružanje političke i medijske podrške te uspostavljanje zračnog mosta između UAE-a i istočne Libije za prevoz vojne pomoći Haftarovim snagama.

Zaustavljanje turskih brodova

Tim eksperata Odbora za sankcije Libiji pri UN-u razotkrio je tajnu misiju privatnih zapadnih snaga u Libiji koje pripadaju kompanijama sa sjedištem u Emiratima u cilju pružanja podrške Haftaru.

Njemačka novinska agencija dpa, koja je imala uvid u izvještaj eksperata, izvijestila je da je u misiji sudjelovalo najmanje 20 ljudi iz Australije, Francuske, s Malte, iz Južnoafričke Republike, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Izvještaj objašnjava da je zadatak tih snaga bio zaustaviti turske brodove za opskrbu na putu ka glavnom gradu Libije, Tripoliju. Dodaje se da je misija uključivala krijumčarenje šest helikoptera iz Južnoafričke Republike u Libiju i dva vojna broda s Malte.

Izvještaj dodaje da je tajna misija prekinuta iz nepoznatih razloga samo nekoliko dana nakon pokretanja. Međutim, američki list New York Times otkrio je da je razlog povlačenja zapadnih plaćenika, koji su u Libiju stigli u junu prošle godine, izbijanje spora između njih i Khalife Haftara zbog kvalitete helikoptera koje su plaćenici dopremili sa sobom kako bi mu pomogli.

U drugom izvještaju, u koji je imala uvid Al Jazeera, ekspertni tim Odbora za sankcije otkrio je da je ruska strana odgovorila na većinu Haftarovih zahtjeva, pružajući mu političku analizu situacije i dajući preporuke kako bi se ojačao njegov utjecaj, posebno u medijskom prostoru.

UAE dobijao projekte, Rusija ne

Izvještaj je skrenuo pažnju i na to da je Rusija organizirala pregovore između Haftara i libijskih aktera, među kojima je i Saif al-Islam al-Gaddafi, osim toga što je ta država pružala Haftaru vojnu i tehničku podršku, koja je uključivala održavanje 536 vojnih vozila.

S druge strane, u međunarodnom izvještaju navodi se da Haftar nije dozvolio ruskim stručnjacima obavljanje bilo kakvih važnijih poslova ili sudjelovanje u donošenju ključnih odluka.

Dok je UAE dobijao ekonomske projekte od Haftara u Libiji, poput ugovora o upravljanju lukom Benghazi i projekata obnove u gradu, ruska strana nije dobijala slične projekte, navodi se u izvještaju.

U trećoj poruci, koju je Al Jazeera također imala priliku vidjeti, tim eksperata dokumentirao je na koji način Emirati organiziraju letove prema Libiji, kao i mjere koje su preduzeli kako bi zaobišli zakone o embargu na oružje Libiji. Ekspertni tim rekao je da je sredinom januara prošle godine primjetio redovne letove iz Emirata prema libijskom istoku, a da su letovi obavljani avionima koji su uglavnom bili registrirani u Kazahstanu.

Skriveni zračni most 

Eksperti su dodali da su neki od tih letova kasnije obavljani unutar Libije između aerodroma na istoku te zemlje, i to avionima kazahstanskih kompanija.

Tim eksperata UN-a potvrdio je postojanje skrivenog zračnog mosta između UAE-a i Libije. Vjeruje se da je išao preko područja Sidi Barrani, egipatskog priobalnog grada u blizini granice s Libijom, i aerodroma na istoku Libije koji su pod kontrolom Haftarovih snaga.

U izvještaju eksperata navodi se da svako razotkrivanje imena aviokompanija koje krše sankcije vodi obustavljanju aktivnosti tih kompanija kratkoročno, jer dolazi do formiranja novih kompanija i prebacivanja aviona u iste u roku nekoliko sedmica.

Eksperti su potvrdili da će nastaviti istragu radi utvrđivanja identiteta korisnika usluga tih kompanija i aviona s ciljem da otkrivanje imena vlasnika posluži za efikasnije odvraćanje.

Murad Hashem, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, rekao je da će spomenute poruke biti u periodičnom izvještaju Odbora za sankcije Libiji, o kojem će se raspravljati u Odboru, koji čine članovi Vijeća sigurnosti, kao priprema za usvajanje nakon savjetovanja, izmjena i dopuna.

Avioni iz Kazahstana i Ukrajine

Dopisnik je dodao da te poruke pružaju informacije o očitoj ulozi Emirata u pružanju podrške Haftaru u Libiji, uključujući skriveni i organizirani zračni most između Emirata i aerodroma na istoku Libije za koji su korišteni avioni iz Kazahstana u 2020, posredstvom kompanije koja je nedavno osnovana radi, kako se čini, zaobilaženja zabrana.

Hashem je naveo da su ukrajinske aviokompanije korištene 2019. za dopremanje vojne podrške iz Emirata za Haftara prije nego što su ti letovi zabranjeni nakon intervencije ukrajinskih vlasti.

Podsjećanja radi, Haftar je u aprilu prošle godine pokrenuo ofanzivu s namjerom da osvoji Tripoli, sjedište libijske Vlade nacionalnog jedinstva. Međutim, ta ofanziva doživjela je neuspjeh u proteklim sedmicama nakon što su snage Vlade nacionalnog jedinstva ostvarivale stalni vojni napredak, što je dovelo do toga da Haftarove snage izgube većinu uporišta na zapadu Libije.

Izvor: Al Jazeera i agencije