Kineski ministar: Kina i SAD na ivici novog hladnog rata

Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD-a i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata, kaže Wang Yi (EPA)
Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD-a i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata, kaže Wang Yi (EPA)

Kina i Sjedinjene Američke Države su na ivici “novog hladnog rata” upozorio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i izrazio žaljenje zbog obnove tenzija sa Washingtonom u vezi epidemije korona virusa.

Prvi oboljeli od novog korona virusa prijavljeni su krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, a od tada se virus proširio na cijelu planetu i od njega je umrlo gotovo 340.000 ljudi, prenosi Beta.

Predsjednik SAD-a Donald Trump posljednjih sedmica redovno optužuje kineske vlasti da su kasnile da prenesu presudne podatke o ozbiljnosti virusa čije širenje je po njemu moglo da se zaustavi.

“Pored pustošenja izazvanog novim korona virusom politički virus se širi u SAD-u. Taj politički virus koristi svaku priliku da napadne i okleveta Kinu”, rekao je novinarima šef kineske diplomatije ne navodeći ime američkog predsjednika.

Napetosti između Pekinga i Washingtona već su visoke posljednje dvije godine zbog trgovinskog rata koji je pokrenuo Trump, i u kome dvije zemlje jedna drugoj uzajamno uvode dodatne carine na uvezenu robu što teško pogađa međunarodnu trgovinu.

Nove tenzije

Pandemija je popela tenzije između te dvije svjetske sile do novih vrhunaca.

“Neke američke političke snage uzimaju za taoca odnose između Kine i SAD-a i guraju dvije zemlje na ivicu novog hladnog rata”, sa krizom korona virusa rekao je Wang Yi.

Trump je pomenuo mogućnost da će tražiti od Pekinga da plati više milijardi dolara odštete zbog štete nanijete pandemijom, i SAD traži međunarodnu istragu o porijeklu virusa.

Wang je rekao da je Kina “spremna” na međunarodnu saradnju da se identificira izvor novog korona virusa, dodajući da takva saradnja treba da bude lišena bilo kakvih političkih miješanja.

U ponedjeljak je kineski predsjednik Yi Jinping rekao da podržava da se izvrši  “sveobuhvatna procjena” svjetskog odgovora na novi korona virus kada epidemija bude iskorijenjena. U video poruci upućenoj godišnjoj skupštini Svjetske zdravstvene organizacije Xi Jinping je odbacio svaki propust njegove zemlje u upravljanju epidemijom dajući uvjeravanja da je Kina uvijek bila transparentna i odgovorna o tom pitanju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO