Guterres: Svijet će platiti skupu cijenu za nedostatak jedinstva

Guterres: 'Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na COVID-19' (EPA)

Korona virus uspio se proširiti po cijelom svijetu jer zemlje nisu u borbi protiv njega bile ujedinjene, rekao je u ponedjeljak generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

“Vidjeli smo nešto solidarnosti, ali vrlo malo jedinstva u našem odgovoru na COVID-19”, rekao je na početku godišnjeg zasjedanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), prenijela je Hina.

Zbog toga što su mnoge zemlje ignorirale preporuke WHO-a “virus se proširio širom svijeta, a sada kreće na jug, gdje bi njegov udar mogao biti još katastrofalniji”.

U videoporuci Guterres je pozvao zemlje da povećaju davanja za WHO kako bi ta agencija UN-a mogla dati podršku zemljama u razvoju.

“Nadam se da će potraga za vakcinom biti polazna tačka”, dodao je.

Borba protiv COVID-a 19

Dvodnevna sjednica bit će posvećena borbi protiv korona virusa, od kojeg je u svijetu dosad umrlo više od 315.000 ljudi, a zaraženo 4.730.000.

Kina je na početku zasjedanja rekla da se slaže s “potpunom evaluacijom” svjetskog odgovora na korona virus kada pandemija završi.

Predsjednik Xi Jinping u videoporuci je naveo da je njegova zemlja, u kojoj se krajem 2019. korona virus i pojavio, uvijek bila transparentna i odgovorna u svom odgovoru na tu zdravstvenu krizu.

Najavio je da će Kina sudjelovati s dvije milijarde dolara u sljedeće dvije godine u globalnoj borbi protiv pandemije.

Novac nije namijenjen samo za zdravstvene mjere nego i za pomoć u razvoju za pogođene zemlje, rekao je.

Pozvao je i druge zemlje da povećaju finansiranje WHO-a.

“WHO bi trebao voditi globalni odgovor”, rekao je.

SAD neće sudjelovati u finansiranju WHO-a

Sjedinjene Američke Države najavile su da neće više sudjelovati u finansiranju WHO-a, ali je predsjednik Donald Trump u subotu otvorio mogućnost određenog finansijskog doprinosa, ali u nivou onoga koji daje Kina, odnosno približno deset posto dosadašnjeg američkog sudjelovanja.

Šef te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus također bi trebao govoriti, kao i brojni drugi šefovi država i vlada.

Unatoč nesuglasicama između Washingtona i Pekinga o upravljanju pandemijom korona virusa, zemlje se nadaju da će biti usvojena rezolucija EU-a koja traži da što prije bude pokrenut “proces evaluacije” kako bi se analizirao međunarodni odgovor na pandemiju i mjere koje je preduzeo WHO.

Tekst poziva WHO da usko sarađuje i s drugim organizacijama, poput one za zdravlje životinja, jer se pokazalo da je moguće da je korona virus sa životinja prešao na ljude.

Rezolucija traži i “univerzalan, hitan i ravnopravan” pristup svim potrebnim proizvodima u odgovoru na pandemiju i naglašava važnost široke vakcinacije protiv COVID-a 19.

Izvor: Agencije