SAD: Iran prkosi rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a

SAD optužuje Teheran da krši embargo na trgovinu oružjem, jer i dalje naoružava oružane grupe u Jemenu, Libanu, Siriji, Iraku i Bahreinu (EPA)

Sjedinjene Američke Države su optužile zvanični Teheran da prkosi rezoluciji Ujedinjenih naroda iz 2015. godine, jer je prošlog mjeseca lansiran iranski satelit i jer se krši embargo UN-a na trgovinu oružjem.

Optužbe je iznijela američka delegacija pri UN-u, na neformalnom sastanku eksperata komiteta za nadzor provedbe rezolucije iz 2015. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Tenzije na relaciji Washington – Teheran eskalirale su kada se administracija Donalda Trumpa povukla iz nuklearnog sporazuma Irana sa šest svjetskih nuklearnih sila 2018. godine i ponovo uvela razorne sankcije Teheranu.

Prošle godine SAD je poslao hiljade vojnika, bombardere dalekog doleta i jedan nosač aviona na Bliski istok zbog, kako je to formulirao zvanični Washington, rastuće prijetnje od iranskih napada na američke interese u regiji.

Risija ne vidi razloge

Ovaj sastanak, koji je u srijedu sazvao SAD, neposredno nakon kratke posjete američkog državnog sekretara Mikea Pompea Izraelu, tumači se kao dalje provođenje američko-izraelskog pritiska na Iran da se prestane miješati u regionalna pitanja i obustavi svoj nuklearni program.

Američka delegacije je na sastanku optužila Teheran da krši embargo na trgovinu oružjem, jer i dalje naoružava oružane grupe u Jemenu, Libanu, Siriji, Iraku i Bahreinu.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da ne vidi nijedan razlog da se Iranu nametne ponovo embargo na trgovinu oružjem.

“Ovaj embargo ističe u oktobru i za nas je to jasna stvar”, rekao je ambasador Rusije, koja u Vijeću sigurnosti UNH-a ima pravo veta.

Izvor: Agencije