Evropska agencija za lijekove: Vakcina protiv korona virusa najranije početkom 2021.

Cavaleri je odbacio mogućnost izbacivanja treće faze testiranja vakcine, koja je potrebna da bi vakcina bila sigurna i efikasna (EPA)

Vakcina protiv korona virusa mogla bi biti odobrena za otprilike godinu, prema “optimističnom” scenariju, objavila je u četvrtak Evropska agencija za lijekove (EMA).

Ta agencija čini, komunicirajući pritom s 33 tima koja rade na razvoju vakcine, sve što može kako bi ubrzala proces odobrenja vakcine, rekao je čelnik odjela EMA-e za vakcine Marco Cavaleri i dodao da je skeptičan prema tvrdnjama da bi vakcina mogla biti dostupna u septembru.

Optimistična predviđanja

“Budući da razvoj vakcine počinje od nule, možemo gledati iz optimističnog ugla za godinu, dakle, početkom 2021”, rekao je novinarima, prenosi Hina.

Odbacio je mogućnost izbacivanja treće faze testiranja vakcine, koja je, kako je naveo, potrebna da bi vakcina bila sigurna i efikasna.

EMA razmatra 115 terapija ili lijekova protiv korona virusa, koji je u svijetu odnio gotovo 300.000 života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Cavaleri je rekao da bi neki od lijekova mogli biti odobreni najranije ovog ljeta, ali nije specificirao o kojima je riječ.

Izvor: Agencije