Uoči posjete Izraelu: Pompeo nije potvrdio da SAD odobrava aneksiju Zapadne obale

Pompeo je ponovio stav Trumpove administracije da mirovni plan predstavljen 28. januara 'ispunjava ključne zahtjeve i Palestinaca i Izraelaca' (EPA)

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Mike Pompeo najavio je da će u srijedu, tokom posjete Izraelu, razgovarati o tome kako da se najbolje primijeni bliskoistočni plan predsjednika Donalda Trumpa, uključujući aneksiju dijelova Zapadne obale.

Pompeo će se sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom i budućim ministrom odbrane Bennyjem Gantzom.

U intervjuu za izraelski dnevnik Israel Hayom objavljenom danas Pompeo je odbio potvrditi ili poreći izvještaje da će Bijela kuća zatražiti da Izrael odgodi aneksiju, prenosi Beta.

Na pitanje o cilju svoje posjete Pompeo nije odgovorio direktno, ali je ponovio da je na Izraelu odluka o uspostavljanju suvereniteta nad dijelovima Zapadne obale.

“Rekao sam ranije da je to odluka koju će Izraelci donijeti. Želim saznati kako o tom razmišlja novo rukovodstvo, nova vlada koja će uskoro biti formirana”, rekao je državni sekretar SAD-a.

Nije direktno odgovorio je li još na snazi “zeleno svjetlo” SAD-a Izraelu za uspostavljanje suvereniteta nad dijelovima okupirane Zapadne obale.

Ponovio je stav Trumpove administracije da mirovni plan predstavljen 28. januara “ispunjava ključne zahtjeve i Palestinaca i Izraelaca”, izrazivši nadu da se palestinsko rukovodstvo još može uvjeriti da bi trebalo sarađivati s Izraelcima na osnovu tog dokumenta.

Palestinci su taj mirovni plan potpuno odbacili.

Politički zastoj

Prvi diplomat SAD-a dolazi u posjetu Izraelu dan prije nego što će nova koalicijska vlada položiti zakletvu i okončati 16 mjeseci političkog zastoja, tokom kojih su održane tri runde parlamentarnih izbora, a jasnog pobjednika nije bilo.

Nakon najave Pompeove posjete objavljeno je da se za četvrtak odgađa polaganje zakletve nove vlade Izraela, najavljivano za srijedu.

Netanyahu, čelnik konzervativnog Likuda, i Gantz, njegov bivši rival, vođa stranke centra Plavo i bijelo, sastavili su vanrednu vladu nacionalnog jedinstva, u kojoj su i dvije vjerske i dvije ljevičarske stranke.

State Department najavio je da će Pompeo s domaćinima razmotriti suzbijanje pandemije i regionalna sigurnosna pitanja “povezana s malignim utjecajem Irana”.

Uz to je navedeno da posvećenost SAD-a Izraelu “nikad nije bila jača nego pod Trumpovim rukovodstvom”.

Oni koji se u Izraelu zalažu za aneksiju vjeruju da postoji mogućnost da se to učini prije novembarskih izbora u SAD-u.

Plan za aneksiju dijelova Zapadne obale, uključujući dolinu Jordana i nelegalna jevrejska naselja, oštro je kritiziran u gotovo čitavoj međunarodnoj zajednici, uključujući evropske saveznike Washingtona i ključne arapske partnere.

Izrael je Zapadnu obalu s Istočnim Jerusalemom osvojio u ratu 1967. Danas tamo živi više od 700.000 Jevreja, a Palestinci planiraju na tim teritorijama osnovati nezavisnu državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO