Iran spreman na razmjenu zatvorenika sa SAD-om

Rabiei: Ameriku smatramo odgovornom za sigurnost Iranaca u krizi korona virusa (EPA)

Iran je spreman na potpunu razmjenu zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je glasnogovornik iranske Vlade Ali Rabiei, prenosi Reuters, pozivajući se na iransku web stranicu Khabaronline

“Spremni smo razmijeniti iranske i američke zatvorenike i razgovarati o tom pitanju, ali Amerikanci još nisu odgovorili”, rekao je Rabiei. 

“Zabrinuti smo za sigurnost i zdravlje Iranaca u zatvorima. Ameriku smatramo odgovornom za sigurnost Iranaca u krizi korona virusa”, dodao je. 

SAD i Iran razmijenili su zatvorenike 2019. godine u rijetkom činu saradnje dugogodišnjih neprijatelja. Američki student Xiyue Wang tri godine je bio zatvoren u Iranu zbog optužbi za špijunažu, a iranski istraživač matičnih stanica Massoud Soleimani pritvoren je u SAD-u zbog kršenja sankcija. 

Neprijateljski odnosi

Teheran i Washington još su u neprijateljskijim odnosima nakon što se američki predsjednik Donald Trump 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i vratio sankcije Teheranu koje su naštetile iranskom gospodarstvu.

“Nema potrebe da treća zemlja posreduje između Irana i Amerike za razmjenu zatvorenika”, navodi Rabiei. 

Troje iranskih dužnosnika rekli su za Reuters prošle sedmice da se radi na razmjeni zatvorenika između dviju zemalja, prenosi Hina.

Michael White, veteran američke mornarice koji je zarobljen u Iranu od 2018., vjerojatno je kandidat za razmjenu. Pušten je iz zatvora sredinom marta zbog zdravstvene krize, ali je i dalje u Iranu. 

SAD će deportirati iranskog profesora Sirousa Asgarija koji je oslobođen optužbi za krađu trgovinskih tajni čim dobije medicinsku potvrdu za izlazak iz zemlje, rekli su američki i iranski dužnosnici u utorak. 

Izvor: Agencije