Slovenija blizu vrhunca epidemije, izbjegnut italijanski scenarij

Variranje broja novozaraženih odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima, tvrdi Krek (EPA)

Slovenski epidemiološki stručnjaci smatraju da se država približava vrhuncu epidemije i da će sve biti jasnije do kraja mjeseca, te ocjenjuju da je Slovenija “umalo” izbjegla italijanski scenarij, prenosi Hina.

Stručnjaci ocjenjuju da se Slovenija bliži ključnoj fazi epidemije te se nadaju jasnijoj slici njenog razvoja i opadanja broja novooboljelih krajem ovog mjeseca, kazao je Jelko Kacin, glasnogovornik Vlade zadužen za koronakrizu, na konferenciji za novinare.

Milan Krek, epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje, upozorio je na važnost održavanja socijalne distance kao glavnog faktora smirivanja epidemije.

“Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi. Sve zavisi od nas i odgovornog ponašanja svakoga”, kazao je Krek novinarima.

Upozorio je da postoji izračun da bi u Sloveniji tokom tromjesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je gotovo četvrtina stanovništva, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhu epidemije, što je restrikcijama izbjegnuto.

Broj umrlih porastao na 30

Restrikcije sada djeluju, manje je socijalnih kontakata, rekao je Krek, dodavši da je Slovenija bila “tik pred italijanskim scenarijem”, ali je to izbjegla.

No, upozorio je da variranje broja novozaraženih, što se bilježi posljednjih dana, odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

Prema njegovim riječima, od ponašanja građana zavisi hoće li se broj novooboljelih održati na sadašnjem nivou i smirivati ili će biti suprotno, pa bi, po negativnom scenariju, krivulja opet mogla ići gore i proizvesti mnogo lošije stanje, s desecima hiljada zaraženih.

U Sloveniji je, slično kao u Italiji, na početku epidemije virus u znatnoj mjeri ušao u slovenske bolnice, ali je ta zemlja to uspjela staviti pod kontrolu. Poseban je problem u Sloveniji i rani ulazak virusa u domove za starije, koji su i najpogođeniji zarazom.

U Sloveniji su u međuvremenu testiranjem potvrđena nova 24 slučaja zaraženih bolešću COVID-19, a broj umrlih porastao je za dvije osobe, pa ih je sada 30. Broj zaraženih sada je 1.021.

Izvor: Agencije