Erdogan: Kampanjom solidarnosti prikupljen 221 milion dolara

Erdogan kaže da je u Turskoj zabranjeno prodavati maske i uzimati novac za njih (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će, zahvaljujući brojnim mjerama koje su na vrijeme preduzeli, savladati epidemiju korona virusa paralelno s Evropom i svijetom.

“Turska će u Istanbulu uspostaviti još dvije bolnice kapaciteta 1.000 kreveta. Također, s 20.000 testova za korona virus dnevno turski zdravstveni sistem bilježi još jedan važan uspjeh”, kazao je on nakon sastanka kabineta održanog posredstvom videokonferencije.

Također je rekao da će turske vlasti uraditi sve da pruže potrebnu pomoć svojim građanima koji su pogođeni pandemijom, prenosi Anadolija.

“Počeli smo potrebne pripreme za pružanje pomoći za još 2,3 miliona domaćinstava u Turskoj”, rekao je Erdogan, dodajući da je njegova zemlja preduzela brojne mjere u okviru borbe protiv korona virusa.

“Zahvaljujući mjerama koje preduzimamo i dodatnim mjerama koje ćemo preduzeti, prebrodit ćemo ovu epidemiju paralelno s Evropom i svijetom”, kazao je turski predsjednik.

Maske se dijele besplatno

Dodao je da je u okviru Nacionalne kampanje solidarnosti, pokrenute prošle sedmice, već prikupljeno 1,5 milijardi lira (221 milion dolara).

Izjavio je da je u Turskoj strogo zabranjeno prodavati zaštitne maske i uzimati novac za njih.

“Maske u marketima također su besplatne. Imamo dovoljno maski za sve naše građane do završetka epidemije. Kao država, odlučni smo osigurati besplatne maske za sve naše građane”, kazao je Erdogan.

Naglasio je da se zdravstveni sistem u Turskoj veoma dobro nosi s epidemijom.

“U našim bolnicama nemamo nikakvih problema s dijagnosticiranjem i liječenjem. Dosad se nismo susreli sa znatnijim problemima u vezi s pružanjem zdravstvene zaštite, proizvodnjom hrane i sredstava za čišćenje, kao i pružanjem javne sigurnosti”, zaključio je Erdogan.

Izvoz: Agencije