Zrak u Madridu vidljivo čišći poslije zabrane kretanja

Mjere u Španiji su ograničile ekonomske aktivnosti (EPA)

Zrak u Madridu vidljivo je čistiji nakon što je Španija uvela neke od najstrožih mjera na svijetu za borbu protiv pandemije korona virusa, pokazuju snimci Reutersa, a i satelitski snimci kompanije Sentinel-5 pokazuju smanjenje prosječnog nivoa nitrogen dioksida u mnogim evropskim metropolama, prenosi agencija Tanjug.

Mjere u Španiji su ograničile ekonomske aktivnosti, uključujući cestovni saobraćaj od 14. marta, kada je Vlada provela početnu petodnevnu zabranu kretanja, kasnije produženu na 12. april.

Videosnimci Madrida napravljeni su 4. aprila 2020. i 2016. godine. Na slikama iz 2016. godine, zgrade među glavnim soliterima „četiri kule“ obrubljene su smogom, dok je u subotu sve izgledao znatno jasnije.

I neki od glavnih madridskih puteva, koji su bili zagušeni vozilima, sada su praktično opustjeli.

Respiratorni problemi i rak

Prema mjerama, koje će se sada produžiti do 26. aprila, ljudi moraju ostati kod kucće i izlaziti samo po osnovno, poput kupovine hrane i lijekova. Svi kafići, restorani i prodavnice su zatvoreni.

Veliki gradovi uključujući Madrid, Brisel, Pariz, Milano i Frankfurt pokazali su smanjenje prosječnog nivoa nitrogen dioksida (NO2) u periodu od 5. do 25. marta u poređenju sa istim periodom lani, pokazuju satelitski snimci kompanije Sentinel-5 objavljeni prošle sedmice.

I slike koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) i koje je analizirala neprofitna Evropska alijansa za javno zdravlje (EPHA), pokazuju smanjenje gustine NO2 koji može izazvati respiratorne probleme i rak, prenosi agencija.

Izvor: Agencije