Kina izvezla blizu četiri milijarde maski

Zvanični Peking je potakao svoje fabrike da povećaju proizvodnju medicinske opreme u vrijeme kada se druge zemlje suočavaju sa nestašicama (EPA)

Kina je od početka marta izvezla gotovo četiri millijarde maski državama koje se bore protiv pandemije novog korona virusa, javile su u nedjelju kineske vlasti koje istovremeno nastoje odstraniti sumnje u kvalitet izvezene medicinske opreme, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

Uprkos padu broja slučajeva zaraženih korona virusom na svojoj teritoriji, zvanični Peking je potakao svoje fabrike da povećaju proizvodnju medicinske opreme u vrijeme kada se druge zemlje suočavaju sa nestašicama. Od pandemije bolesti COVID-19 umrlo je više od 65.000 ljudi u svijetu.

Od 1. marta Kina je izvezla u više od pedeset zemalja 3,86 milijardi maski, 37,5 miliona zaštitnih odijela, 16.000 respiratora i 2,84 miliona testova za COVID-19, rekao je Jin Hai, zvaničnik carinske službe.

Vrijednost tog izvoza je ukupno procenjena na 10,2 milijardi juana (1,33 milijardi eura).

Neke države su se žalile na kvalitet medicinske opreme uvezene iz Kine. Holandija je 28. marta objavila da opoziva 600.000 maski iz isporuke od 1,3 miliona iz Kine jer ne odgovaraju normama kvaliteta, ne zatvaraju se korektno na licu i imaju filtere koji ne funkcionišu dobro.

Kina je odgovorila da je proizvođač jasno naznačio da maske nisu hirurške.

Pojačani propisi

Španija je također krajem marta vratila hiljade defektnih testova za detekciju bolesti koje je poslala jedna kineska firma koja nije imala potrebne ateste.

Kineski zvaničnici danas su odgovorili na medijske izveštaje o kvalitetu kineske medicinske opreme navodeći da oni ne odražavaju cjelokupne podatke.

„Zapravo postoji više faktora, kao što je to da Kina ima norme i načine upotrebe različite od drugih zemalja. Neodgovarajuća upotreba mogla bi da izazove sumnju u kvalitet“, rekao je Jiang Fan, zvaničnik u Ministarstvu trgovine. Slično je prošle sedmice rekao glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova koji je više puta zatražio od zapadnih medija da ne politizuju to pitanje.

Peking je pojačao propise oko izvoza medicinske opreme vezane za korona virus i traži da ti proizvodi odgovaraju kako kineskim normama tako i normama zemalja u koje se šalju. Kina je također povećala kapacitet proizvodnje testova za COVID-19 na više od četiri miliona dnevno, rekao je Zhang Xi, zvaničnik nacionalne uprave za medicinsku opremu.

Izvor: Agencije