Zbog pandemije u gradovima sve više siromašnih ljudi

Voda
Gusto naseljeni gradovi bez kanalizacijskih sistema, sa slabim zdravstvom i opskrbom tekuće vode, posebno su teško pogođeni (EPA)

Blizu 100 milijuna ljudi u gradovima diljem svijeta će zbog pandemije novog korona virusa najvjerojatnije završiti u siromaštvu, ocijenili su stručnjaci za urbanizam i pozvali na identificiranje ranjivih zajednica i više ulaganja u sirotinjske četvrti.

Gusto naseljeni gradovi bez kanalizacijskih sustava, sa slabim zdravstvom i slabom opskrbom tekuće vode, u kojima ljudi žive siromaštvu, posebice su teško pogođeni pandemijom virusa SARS-CoV-2, upozorili su stručnjaci Instituta za svjetske resurse (WRI) pri Svjetskoj banci, prenosi Hina.

“U gradovima se moramo usredotočiti na one koji najviše trebaju pomoć, siromašne i ostale ranjive skupine ozbiljno su pogođene”, kazao je Sameh Wahba, globalni direktor Svjetske banke za urbanizam i upravljanje rizicima od katastrofe.

“Naša je procjena da ćemo zbog gubitka radnih mjesta i prihoda uslijed korona krize imati do 100 milijuna novih siromaha”, rekao je Wahba.

Pad prihoda 15 do 25 posto

Upozorio je gradove da sljedeće godine mogu očekivati pad prihoda od 15 do 25 posto, zbog čega će vlasti imati poteškoća u nastojanjima da poboljšaju životne uvjete u sirotinjskim četvrtima.

Svjetska banka nastoji mapiranjem ranjivih zajednica, uz pomoć umjetne inteligencije, satelitskim slikama visoke rezolucije te 3D slikama utvrditi područja sa zajedničkim pumpama s tekućom vodom i javnim nužnicima ili područja u kopima je zbog prenapučenosti teško primjeniti socijalnu distancu.

Za sada su mapirani Kairo, Kinšasa i Mumbai.

Bez tih podataka pomoć ne stiže u siromašne četvrti, upozorila je aktivistica Sheela Patel.

Ani Dasgupta iz WRI-a ističe kako dopiranje do ranjivih zajednica tijekom i nakon pandemije jasno pokazuje koliko su voda, zdravlje, stanovanje, prijevoz i ekonomija povezani.

Izvor: Agencije