Protesti u Libanu: Napadi na desetke banaka

Najmanje desetak banaka širom Libana zapaljeno je i vandalizirano tokom druge uzastopne noći ljutih protesta potaknutih frustracijom zbog nekontrolisanog pada vrijednosti nacionalne valute.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice a deseci su uhapšeni.

Najmasovniji i najnasilniji protest održao se na sjeveru zemlje – u Tripoliju, drugom po veličini i najsiromašnijem gradu u Libanu, nakon smrti demonstranta Fouaz al-Semaana od rana zadobijenih u protestima noć prije.

Sestra ovog 26-godišnjaka kaže da ga je ustrijelila libanska vojska. Vojska je izrazila “žaljenje” zbog ubistva bez direktnog preuzimanja odgovornosti, poručivši kako je pokrenuta istraga.

Demonstranti su počeli paliti banke u Tripoliju u utorak poslije podne, nakon sahrane al-Semaana, a sukobi su nastavljeni do ranog jutra dok su ih kroz ulice grada proganjali vojnici.

Pad valute

U Sidonu, gradu na jugu zemlje, filijala Centralne banke zasuta je s više od pola tuceta benzinskih bombi, dok su banke paljene i u Beirutu kao i Nabatiehu.

Demonstranti su bijesni zbog naglog pada vrijednosti libanske funte, čija je vrijednost pala za više od 50 posto od prošlog ljeta.

Veliki prouvladini protesti koji su započeli u oktobru, zaustavljeni u martu zbog pandemije korona virusa, sada se vraćaju s većim bijesom i očajem.

Dok su libanske zastave nekad bile sveprisutne u pomiješanim masama koje su činile porodice sa djecom, sada je sve više mladih muškaraca i žena na ulicama, sa kamenjem i Molotovljevim koktelima u rukama.

Izvor: Al Jazeera