Njemačka: BDP pada za 6,3 posto, potpuni oporavak tek 2022.

Za sljedeću godinu Altmaier očekuje oporavak ekonomije i porast BDP-a za 5,2 posto (EPA)

Njemačka vlada računa ove godine na recesiju i pad BDP-a za 6,3 posto, saopćio je u srijedu njemački ministar privrede Peter Altmaier.

“Posljedice koronakrize uzrokuju drastičnu recesiju naše ekonomije nakon deset godina uzastopnog rasta”, rekao je ministar privrede Altmaier prilikom predstavljanja proljetne ekonomske procjene njemačke vlade, prenosi Hina.

Istovremeno očekuje i polagani oporavak ekonomije nakon početnog šoka.

“Najsnažniji pad ekonomskog učinka očekujemo za drugi kvartal ove godine. Nakon toga bi se ekonomija polako trebala oporavljati”, rekao je Altmaier (Kršćansko-demokratska unija – CDU), dodajući da je Njemačka pred “velikim izazovima”.

Finansijski zaštitni program

Za sljedeću godinu Altmaier očekuje oporavak ekonomije i porast BDP-a za 5,2 posto. Njemačka vlada, kako je rekao, potpuni oporavak ekonomije očekuje početkom 2022.

“Početkom 2022. ekonomija bi se trebala vratiti na nivo od prije krize”, rekao je Altmaier.

Osvrnuo se na program njemačke vlade za pomoć ekonomiji, donesen kratko nakon uvođenja mjera borbe protiv koronakrize.

“Kako bismo ekonomske posljedice zadržali na najmanjem mogućem nivou, donijeli smo finansijski zaštitni program u visini 1.000 milijardi eura. Naš je cilj sačuvati ekonomsku osnovu kako bismo omogućili brz oporavak nakon krize”, rekao je Altmaier.

Gubitak radnih mjesta

Zbog krize, koja najviše pogađa uslužne djelatnosti, Altmaier računa s gubitkom više od pola miliona radnih mjesta i porastom nezaposlenosti na 5,8 posto.

Vlada priprema i dodatnu finansijsku pomoć za radnike koji su pogođeni mjerama skraćenog radnog vremena. Tako bi oni, bez obzira na obim posla, zadržali 80 posto posljednje bruto plaće.

Altmaier je najavio i dodatnu pomoć za branše koje su direktno pogođene krizom.

“Za posebno pogođene sektore, poput sajmova, kulture, velikih manifestacija i ugostiteljstva, potrebne su dodatne odgovarajuće mjere”, rekao je Altmaier.

Nagovijestio je i da bi krajem maja moglo uslijediti i postepeno otvaranje ugostiteljskih objekata i smanjenje restrikcija u socijalnim kontaktima.

“Ako uspijemo održati uspjehe u borbi protiv pandemije, tada imamo i perspektivu nade u ponovno pokretanje ekonomije”, rekao je Altmaier.

Izvor: Agencije