Veliki porast porodičnog nasilja od početka pandemije

Svaka treća žena u EU doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine (Arhiva)
Svaka treća žena u EU doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine (Arhiva)

Od izbijanja pandemije korona virusa zabilježen je dramatičan porast prijavljenih slučajeva nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kako širom svijeta, tako i u državama članicama Vijeća Evrope.

Navodi se to u deklaraciji Odbora Istanbulske konvencije o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, u kojoj od zemalja potpisnica traži da svoje standarde i preporuke upute kao izvor smjernica za vladine akcije tokom pandemije, prenosi Tanjug.

Iako je u mnogim zemljama pandemija dovela do usporavanja rada sudova i odgađanje sudskih ročišta, sigurnost žrtve i njene djece trebali bi ostati prioritet službi za provođenje zakona i pravosudnih organa, navodi se u deklaraciji.

Moguće povećanje nasilja

Istanbulska konvencija, koju je Vijeće Evrope usvojilo 2011. godine, stupila je na snagu 2014. godine, a Evropska unija ju je potpisala u junu 2017. godine.

To je prvi međunarodni instrument te vrste i njome se uspostavlja sveobuhvatan okvir mjera za sprečavanje takvog nasilja, pružanje podrške žrtvama i kažnjavanje počinitelja, navodi Evropski parlament.

Prema istraživanju Agencije za temeljna prava iz 2014. godine, svaka treća žena u EU doživjela je fizičko i/ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine.

Ukupno 55 posto žena suočeno je s jednim ili više oblika seksualnog uznemiravanja (11 posto je bilo podvrgnuto cyber maltretiranju), a jedna od 20 žena je silovana, napominje EP u saopćenju.

Izvor: Agencije


Povezane

U porodičnoj kući u Nišu policija je pronašla tijelo ubijene žene. Njezin partner, ponavljač porodičnog nasilja, počinio je samoubistvo. Službenih podataka o porodičnom nasilju tokom vanrednog stanja nema, no stručnjaci upozoravaju – izolacija bi mogla dovesti do porasta. U Srbiji je lani ubijeno 28 žena, godinu ranije 35. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO