Južni Sudan ima pet potpredsjednika i četiri respiratora

Deset afričkih zemalja uopće nema respiratore (EPA)

Južni Sudan, zemlja od 11 miliona stanovnika, ima više potpredsjednika – pet, nego respiratora – četiri, konstatira Anadolija.

Srednjoafrička Republika ima tri respiratora za svojih pet miliona stanovnika. U Liberiji, koja je slične veličine, nalazi se šest “mašina”, a jedna od njih nalazi se iza vrata američke ambasade.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, manje od 2.000 radnih respiratora mora opsluživati ​​stotine miliona ljudi u javnim bolnicama u 41 afričkoj zemlji, u poređenju s više od 170.000 u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The New York Times.

Interesantno je da 10 afričkih zemalja nema nikako respiratore. 

Bez sapuna i čiste vode

Podaci Ujedinjenih naroda također pokazuju da je samo 15 posto stanovnika Subsaharske Afrike imalo pristup vodi za pranje ruku u 2015. godini.

U Liberiji čak 97 posto domova nije imalo čistu vodu i sapun u 2017. godini. 

“Ljudima su potrebne jednostavne stvari”, ističe Kalipso Chalkidou, direktorica globalne zdravstvene politike u Centru za globalni razvoj. 

U Demokratskoj Republici Kongo postoji pet respiratora, a u odnosu na broj stanovnika na jedan respirator dođe više od 20 miliona ljudi. U Maliju se nalaze tri respiratora, a jedan od njih treba da opsluži 6,5 miliona stanovnika.

Na Madagaskaru jedan respirator dolazi na 4,4 miliona ljudi, a u Južnom Sudanu na 2,6 miliona.

Najveći broj respiratora u ovom dijelu Afrike je u Nigeriji, a riječ je o 168 ventilatora, no opet jedan treba opslužiti najmanje 1,2 miliona ljudi. 

Ograničeno testiranje i rast epidemije

Iako ograničeno testiranje znači da je nemoguće znati pravu razmjeru infekcija na kontinentu, nekoliko afričkih zemalja bilježi rast epidemije. Pregled situacije u petak pokazao je da se u Gvineji broj zaraženih korona virusom udvostruči svakih šest dana, u Gani svakih devet. Južna Afrika ima više od 2.600 slučajeva, Kamerun gotovo 1.000. 

Naravno, postoje i velike razlike između 55 afričkih zemalja. Mnogo je veći broj respiratora u Južnoj Africi, koja ima snažniju ekonomiju i relativno jaku zdravstvenu infrastrukturu. 

Svjetska zdravstvena organizacija saopćila je prošle sedmice da je u 43 od 55 zemalja Afrike bilo manje od 5.000 kreveta za intenzivnu njegu, što iznosi oko pet kreveta na milion ljudi, u poređenju s oko 4.000 kreveta na milion u Evropi. 

‘Nastavljamo borbu’

Ministar informisanja Liberije Eugene Nagbe tvrdi kako je njegova zemlja naručila 20 respiratora, no problem je što je globalna potažnja za respiratorima velika. 

“Nastavljamo borbu. Čak i ako imate ugovor nije garancija da će vam nabavka biti isporučena”, rekao je Nagbe, navodeći primjer jednog prodavača koji je nakon sklapanja ugovora o prodaji odlučio povećati cijenu te respirator od 15.000 dolara povećati na 24.000. 

No, dobavljanje više respiratora u afričkim zemljama ipak, nije dovoljno. Za pokretanje mašina potrebno je i obučeno medicinsko osoblje, kao i pouzdano napajanje električnom energijom.

To su stvari koje se uzimaju zdravo za gotovo u većini europskih i američkih bolnica, ali često nisu prisutne u zdravstvenim ustanovama širom afričkog kontinenta, prenosi Anadolija. 

Izvor: Agencije