WHO: Evropa i dalje u centru ciklona korona virusa

Kluge: "Ljudi s pravom pitaju: 'Koliko još moramo izdržati?'" (EPA)

Evropa je i dalje “u centru ciklona” u borbi protiv pandemije novog korona virusa uprkos “znakovima koji ulijevaju nadu” i koji se primjećuju u nekim zemljama, izjavio je u četvrtak direktor evropske podružnice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Hans Kluge.

Premda se “posljednjih sedmica primjećuju znakovi koji ulijevaju nadu u vezi s brojevima u Španiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj, broj prijavljenih slučajeva u Evropi u posljednjih deset dana gotovo je udvostručen i umalo je dostigao milion”, rekao je on na konferenciji za novinare koja je internetski prenošena iz Kopenhagena.

Agencija AFP već je u srijedu objavila da je broj zaraženih u Evropi premašio milion, ali u četvrtak ima podatke po kojima još nije dosegla taj broj, prenosi Hina.

‘Sljedeće sedmice ključne’

Kluge je kazao da “to znači da je na tom području približno 50 posto slučajeva povezanih s bolešću COVID-19”.

Više od 84.000 ljudi u Evropi umrlo je od te bolesti, rekao je on.

U svijetu je korona virusom zaraženo više od dva miliona ljudi, s više od 138.000 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins” u četvrtak.

“Olujno nebo ove pandemije još visi nad evropskom regijom. Sljedeće sedmice bit će ključne za Evropu”, dodao je Kluge.

Budući da neke zemlje počinju razmišljati treba li olakšati restriktivne mjere i treba li ponovo otvoriti škole i radna mjesta, naglasio je da je ključno razumjeti složenost i nesigurnost takvih odluka.

Firme i političari širom svijeta zabrinuti su zbog ekonomskog udara dugotrajnog karantina, a neke zemlje u Evropi počele su lagano ublažavati restrikcije.

‘Koliko još moramo izdržati?’

Kluge je rekao da WHO priznaje da politike socijalnog distanciranja utječu na ljude.

“Ljudi s pravom pitaju: ‘Koliko još moramo izdržati?’ Mi, vlade i zdravstvene vlasti, moramo naći odgovore kako bismo odgovorili kada, pod kojim uvjetima i kako možemo razmotriti siguran prelaz.”

“Bilo kakve mjere olakšavanja karantina moraju najprije osigurati nekoliko ključnih stvari”, dodao je.

Prenošenje bolesti mora biti pod kontrolom, rizici od zaraze minimalizirani, a zdravstveni sistemi moraju imati kapacitete identificirati, testirati, utvrditi mjesto zaraze i izolirati slučajeve bolesti COVID-19, pojasnio je Kluge.

Izvor: Agencije