Rjabkov: SAD želi razviti oružje koje bi poslao u svemir

Rjabkov: 'Washington želi razviti udarno oružje koje može biti razmješteno u svemiru' (EPA)
Rjabkov: 'Washington želi razviti udarno oružje koje može biti razmješteno u svemiru' (EPA)

Odluka Washingtona da odbije dijalog s Moskvom na temu prihvatanja obaveze da neće prvi poslati oružje u svemir možda ukazuje na to da SAD ima drugačije planove, ocijenio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, komentirajući američke navode da je Rusija testirala protivsatelitsku raketu.

“Dok SAD odbija ovu inicijativu, logično dolazimo do zaključka da Washington želi razviti udarno oružje koje može biti razmješteno u svemiru”, rekao je on za rusku agenciju TASS.

Rusija, dodao je, ima mnogo razloga biti zabrinuta zbog aktivnosti SAD-a u svemiru i njegovih planova, uključujući planove za razmještanje raketnih odbrambenih sistema u svemiru.

“Moskva stoga poziva Washington da ne pravi izgovore za ignoriranje ruskih inicijativa ili obećanja da neće biti prvi koji će poslati oružje u svemir”, kazao je Rjabkov, prenosi Tanjug.

SAD formirao Svemirske snage

Američki predsjednik Donald Trump proslavio je u decembru prošle godine osnivanje Svemirskih snaga (Space Force), prvog novog ogranka američke vojske poslije više od 70 godina.

“Svemir je novo svjetsko područje za vođenje rata. Mi smo predvodnici, ne s dovoljnom razlikom, ali ćemo uskoro biti daleko ispred svih”, rekao je Trump na ceremoniji potpisivanja u Združenoj bazi Andrews, nedaleko od Washingtona.

Svemirske snage izazivaju oduševljenje na Trumpovim političkim skupovima, ali vojska tu službu sagledava trezveno, kao potvrdu potrebe da efikasnije organizira odbranu američkih interesa u svemiru, posebno navigacijskih i komunikacijskih satelita.

Taj ogranak američke vojske nije predviđen za slanje borbenih snaga u svemir.

Kako je objasnio ministar odbrane Mark Esper, oslanjanje SAD-a na sposobnosti u svemiru dramatično je poraslo, a danas je svemir postao svojevrsno poprište za ratovanje.

Istakao je da održavanje američke dominacije u svemiru neće biti misija nove službe.

GPS-om se služe vojska i civili

Svemir postaje sve važniji za američku ekonomiju i svakodnevni život, pa tako, naprimjer, Globalni sistem za pozicioniranje (GPS) pruža navigacijske usluge i za vojsku i za civile.

U izvještaju Pentagona iz februara prošle godine tvrdi se da su Kina i Rusija uložile velike napore kako bi razvile tehnologije koje bi im omogućile da poremete ili unište američke ili savezničke satelite tokom krize ili sukoba.

Trump je isposlovao osnivanje Svemirskih snaga uprkos protivljenju mnogih demokrata, ali neće direktno upravljati tom službom, kao što je slučaj s mornaricom, vojskom i ratnom avijacijom, nego će to činiti Sekretarijat za ratnu avijaciju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO