WHO: Mjere ukidati polako i kontrolirano

Covid-19 brzo raste, ali pada puno sporije, kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je izjavio kako bi evropske zemlje koje namjeravaju ublažavati restrikcije uvedene u cilju sprečavanja širenja korona virusa to trebale činiti “polako i kontrolirano”.

“Restriktivne mjere moraju se ukidati polako i kontrolirano”, rekao je on, dodajući da se zemlje moraju voditi, prije svega, zaštitom ljudskog zdravlja, prenosi Hina.

Ublažavanje restrikcija ove sedmice počinje u Austriji i Španiji, a i u Sloveniji neke kompanije, obrti i trgovine od utorka nastavljaju rad.

U Njemačkoj su vodeći naučnici predložili vladi postepeno ukidanje mjera, uključujući ponovo otvaranje škola, vrtića, restorana i prodavnica te ukidanje zabrane putovanja.

Bojazan od povratka epidemije

WHO je prethodno već upozorio da bi preuranjeno ukidanje restriktivnih mjera moglo dovesti do “fatalnog povratka epidemije” ako se naglo ukinu mjere izolacije.

“Znamo da se u nekim zemljama broj udvostručuje svaka tri ili četiri dana. Dok Covis-19 brzo raste, pada puno sporije”, pojasnio je Tedros.

Istakao je i da je korona virus deset puta smrtonosniji od virusa koji je izazvao svinjsku gripu (H1N1), a pojavio se 2009. godine u Meksiku.

“Prikupljeni podaci iz više zemalja daju jasniju sliku o ovom virusu, njegovom ponašanju, načinu da se zaustavi. Znamo da se Covid-19 brzo širi i znamo da je smrtonosan – deset puta smrtonosniji od pandemije gripe 2009. godine”, kazao je čelnik WHO-a.

Od korona virusa do sada je zaraženo više od 1,9 miliona osoba, a umrlo je gotovo 118.000 ljudi. 

Tedros je ocijenio da će za potpuni prekid lanca zaraze korona virusom biti potrebna “sigurna i efikasna vakcina”.

Samo vakcija prekida epidemiju

“Era globalizacije znači da će se rizik ponovnog pojavljivanja virusa Covid-19 nastaviti. Na kraju, otkrivanje i distribucija sigurne i efikasne vakcine bit će potrebni kako bi se u potpunosti prekinula transmisija”, naglasio je šef WHO-a.

Istakao je da zemlje moraju naći ravnotežu između mjera borbe protiv korona virusa i protiv drugih bolesti, što bi moglo doći u pitanje “zbog preopterećenih zdravstvenih sistema”.

Direktor WHO-a je izrazio uvjerenost da će SAD nastaviti finansirati tu organizaciju, uprkos kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovih prijetnji da bi mogao “srezati” uplate u budžet WHO-a.

“Ono što znam jest da on daje podršku i nadam se da će [SAD] nastaviti finansirati WHO. Odnos koji imamo je vrlo dobar i nadamo se da će se tako nastaviti”, zaključio je Tedros.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada