Naučnici: Postoje tri varijante novog korona virusa

Varijanta C glavni je evropski tip, prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske (EPA)

Međunarodna grupa naučnika pod vodstvom Petera Forstera s Univerziteta u Cambridgeu rekonstruirala je u časopisu Proceeding of the National Academy of Sciences (PNAS) ranu evoluciju virusa SARS-CoV-2 te zaključila da postoje tri glavne varijante novog korona virusa: A, B i C.

Kako se navodi, do tog zaključka naučnici su došli analizom genoma korona virusa uzetih iz uzoraka 160 pacijenata iz cijelog svijeta u razdoblju između 24. decembra 2019. i 4. marta ove godine.

Varijanta A genski je najsličnija korona virusima nađenim kod šišmiša i ljuskavaca.

Ta varijanta smatra se “korijenom epidemije bolesti COVID-19”, ali nije bila prevladavajuća u Wuhanu, centru nove bolesti.

Varijanta C još nije mutirala

Veliki broj slučajeva korona virusa varijante A pronađen je kod pacijenata iz SAD-a i Australije.

U Wuhanu je kod pacijenata dominirala varijanta B, koja se razvila iz varijante A (mutacijom dva gena).

Varijanta B prevladava kod pacijenata u istočnoj Aziji.

Varijanta C glavni je evropski tip, koji je prisutan kod ranih bolesnika iz Francuske, Italije, Švedske i Engleske.

Ta varijanta korona virusa “kćerka” je varijante B te je zabilježena kod pacijenata u Hong Kongu, Južnoj Koreji i Singapuru, odakle se proširila do Evrope.

“Većina slučajeva iz Wuhana jest varijanta B, iz koje se kasnije razvila varijanta C te proširila na početku kroz Singapur”, rekao je Forster za Daily Mail.

Forster smatra da varijanta C nije mutirala, ali naglašava da to ipak treba uzeti s oprezom jer se takvo razmišljanje zasniva na malom uzorku.

Analiza britanskih naučnika u PNAS-u također sugerira da se jedan od najranijih proboja virusa SARS-CoV-2 u Italiju dogodio kroz prvi dokumentirani njemački slučaj zaraze 27. januara te da je još jedan rani italijanski put zaraze povezan sa skupom pacijenata u Singapuru.

U New Yorku ‘kružio’ u februaru

Dok je varijanta C dominirala u Evropi prvih sedmica širenja bolesti COVID-19, novije analize Forsterovog tima pokazuju da se Evropom sada sve brže širi varijanta B.

Forsterov tim analizirao je 1.000 uzoraka uzetih do kraja marta, ali ta studija još nije prošla recenziju.

No, preliminarni rezultati ukazuju na to da varijanta B sada dominira u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Holandiji.

Istovremeno, New York Times prenosi istraživanje genetičara Harma van Bakela s Medicinskog fakulteta Icahn, koje pokazuje da je korona virus počeo kružiti New Yorkom sredinom februara, sedmicama prije nego što je potvrđen prvi slučaj, te da su ga putnici većinom donijeli iz Evrope.

Izvor: Agencije