UN: Orban želi neograničene ovlasti zbog virusa

Čini se da prijedlog zakona daje vladi praktički neograničene ovlasti, saopćili su Ujedinjeni narodi (EPA)

Prijedlog zakona za suzbijanje korona virusa, koji se nalazi pred mađarskim Prlamentom, dat će premijeru Viktoru Orbanu neograničene ovlasti, upozorio je Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Prijedlog zakona, o kojem će se glasati početkom iduće sedmice, pripremljen je u svrhu suzbijanja pandemije novog korona virusa i njenih posljedica, prenosi Hina, pozivajući se na agenciju dpa.

“Čini se da prijedlog zakona daje vladi praktički neograničene ovlasti, da donošenjem dekreta zaobilazi parlamentarni nadzor bez jasnog zaključnog datuma”, rekao je glasnogovornik UN-ovog ureda Rupert Colville.

UN je izrazio zabrinutost i zbog toga što prijedlog zakona predviđa zatvorske kazne za širenje lažnih informacija o vladinom pristupu borbi protiv pandemije.

Colville je ocijenio da bi prijedlog zakona mogao “potencijalno biti hladan tuš za slobodu izražavanja u Mađarskoj”.

Drastične mjere od subote

Glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić poslala je Orbanu ove sedmice pismo u kojem je upozorila da se ne uvodi “vanredno stanje na neodređeni rok i bez kontrole”.

Orban je u petak kazao da će Mađarska uvesti ograničenja kretanja širokog spektra kako bi se usporilo širenje korona virusa.

Počevši od subote ujutro, Mađari će smjeti napuštati svoje domove samo radi odlaska na posao, kupovine hrane i lijekova ili druge esencijalne aktivnosti, rekao je on.

Kada se građani budu nalazili vani, morat će poštivati socijalno distanciranje.

Ograničenja će u početku biti na snazi dvije sedmice, do 11. aprila.

Do petka je u Mađarskoj je potvrđeno 300 zaraženih i desetero umrlih.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO