EU u aprilu uspostavlja novu vojnu misiju u Mediteranu

Svake godine na stotine hiljada migranata iz Sjeverne Afrike pokušava preći u Evropu

Europska unija će u travnju uspostaviti novu mediteransku mornaričku i zračnu misiju kako bi zaustavila dopremanje oružja za zaraćene frakcije u Libiji, rekli su diplomati iz EU-as, a Grčka je pristala prihvatiti sve migrante spašene na moru.

Odluka, čije je donošenje odgađano zbog neslaganja u vezi pitanja migranata, praćena je upozorenjima šefa EU-a za vanjske poslove Josepa Borrella da će EU riskirati da postane irelevantna ako ne uspije djelovati, potencijalno ostavljajući sudbinu Libije Turskoj i Rusiji.

“Grčka je dozvolila iskrcavanje spašenih migranata u svojim lukama”, rekao je dužnosnik iz EU-a koji je uključen u pregovore, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Hiljade smrti na moru

Dodao je da su se druge vlade EU-a složile da pomognu u pokrivanju lučkih troškova dovođenja spašenih migranata na obalu kako bi se izbjegao veći financijski pritisak na Atenu.

Nova misija, nazvana “Irini”, zamijenit će trenutačnu vojnu misiju EU-a, poznatu pod nazivom “Operacija Sophia”, koja je prestala slati vojne brodove prije godinu dana, nakon što je Italija, suočena s antiimigrantskim kritikama, izjavila kako više neće dozovljavati ulaz migrantima spašenim na moru.

Svake godine na stotine tisuća migranata iz Sjeverne Afrike pokušava prijeći u Europu, a na tisuće umiru na moru.

Brodovi EU-a su vezani međunarodnim zakonima da spase one u nevolji.

Izvor: Agencije