WHO objavio upute za koronu virus u zatvorima

Osobe lišene slobode mogu biti osjetljivije na epidemiju korona virusa od ostatka stanovništva (EPA)

Da bi spriječio širenje korona virusa u kaznenim ustanovama, evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavio je mjere kao što je ograničen broj posjeta, sistemsko mjerenje temperature i karantin, javlja AFP.

“Napori u borbi protiv širenja bolesti mogli bi biti uzaludni ako se ne budu poštovale mjere za suzbijanje epidemije u zatvorima”, upozorava WHO u Evropi u izvještaju koji će poslati vladama i kaznenim ustanovama.

“Osobe lišene slobode (…) mogu biti osjetljivije na epidemiju korona virusa od ostatka stanovništva zbog uvjeta u kojima žive”, piše organizacija u izvještaju koje ima tridesetak stranica, prenosi Hina.

Posebno preporučuje da se ograniči pristup osoblja i posjetitelja koji “nisu iz užeg porodičnog kruga” te mjerenje temperature svima koji ulaze u ustanovu.

Evropa žarište pandemije

U zatvorima se, podsjeća WHO, “moraju poštovati prava svake osobe i primjenjivati sve javnozdravstvene mjere bez ikakve diskriminacije”.

Svaka odluka o smještanju zatvorenika u karantin mora se temeljiti na “medicinskim razlozima”, navodi organizacija.

WHO Evropa obuhvata 53 zemlje, među kojima postoje velike razlike, kao što su Rusija i Andora, Njemačka i Tadžikistan, podsjeća organizacija.

Evropa je danas žarište pandemije.

“Da bi efikasno odgovorile na širenje virusa COVID-19 u zatvorima, nacionalne vlasti moraju primijeniti sistem savremene koordinacije, koji ujedinjuje sektore zdravstva i pravosuđa, brine za informiranje zatvorskog osoblja i garantira poštovanje svih ljudskih prava svakoj osobi u kaznionicama”, dodaje WHO Evropa. 

Izvor: Agencije