Foreign Affairs: Korona virus promoviše Kinu za svjetskog lidera

Washington još uvijek može promijeniti kurs ako dokaže da je u stanju učiniti ono što se očekuje od lidera (Reuters)

Dok Sjedinjene Američke Države posustaju u borbi protiv korona virusa koji se pretvorio u globalni događaj, Kina trenutno taktizira kako bi preuzela vodstvo u svijetu, navode Kurt M. Campbell i Rush Doshi u tekstu objavljenom u magazinu Foreign Affairs.

U vrijeme kada se geopolitičke implikacije korona virusa smatraju sporednim u odnosu na pitanje zdravlja i sigurnosti, te implikacije će dugoročno biti od velikog značaja, posebno kada je riječ o globalnoj poziciji SAD-a.

Istakli su da globalni poredak ima tendenciju postepene promjene u početku, a zatim se potpuno mijenja u jednom trenutku. U 1956. godini, neuspjela intervencija u Sueckom kanalu pokrenula je pad britanske moći i označila kraj utjecaja Velike Britanije kao svjetske sile.

Nesposobnost SAD-a da vodi svijet

Američki kreatori politike trebaju biti svjesni da bi, ako se Washington ne suoči sa trenutnim izazovom, pandemija korona virusa mogla bi označiti „još jedan suecki momenat“, kazali su.

Dvojica autora dodaju da je sada jasno da Washington nije pokazao uspjeh u svom početnom odgovoru na epidemiju. Pogrešni koraci ključnih američkih institucija, od Bijele kuće, State Departmenta, Ministarstva unutrašnje sigurnosti i centara za kontrolu i prevenciju bolesti uzdrmali su povjerenje ljudi u sposobnost i kompetentnost američkog upravljanja.

Autori zatim navode znakove američkog neuspjeha, navodeći kao argument službene izjave i tvitove za koje kažu da su uglavnom poslužili za sijanje sumnje i širenje neizvjesnost u javnosti. I javni i privatni sektor dokazali su da nisu bili pripremljeni za suočavanje s pandemijom kroz proizvodnju i distribuciju sredstava potrebnih za testiranje i reagiranje.

Također, navode da je pandemija, na međunarodnoj razini, pojačala Trumpove individualističke tendencije i njegovu želju da djeluje odvojeno od međunarodne zajednice te otkrila nesposobnost Washingtona da vodi svijet.

Brza i spretna reakcija Kine

Status Amerike kao globalnog lidera u posljednjih sedam desetljeća nije izgrađen samo na bogatstvu i moći, već i na legitimitetu koji proizlazi iz kvalitete američkog upravljanja na domaćoj sceni, snabdijevanju svijeta onim što je neophodno, te sposobnosti i spremnosti za mobiliziranje i koordiniranje globalnog odgovora na krize. Pandemija korona virusom trenutno testira sva tri elementa američkog vodstva, a Washington za sada nije uspio na testu, napisali su.

Američki „neuspjeli“ odgovor uporedili su s reakcijom Kine na epidemiju, rekavši da je ta zemlja djelovala brzo i spretno iskoristila praznine napravljene američkim  greškama, popunjavajući vakuum kako bi se pozicionirala kao globalni lider u odgovoru na pandemiju.

Campbell i Doshi u tekstu navode detalje o spoticanju Kine u borbi protiv korona virusa na samom početku, kada je pokušala prikriti i krivotvoriti informacije o ozbiljnost zaraze i njenom širenju u januaru i februaru, a zatim i njenog uspjeha da obuzda virus u martu, zbog čega je dobila priznanje svijeta za prevladavanje katastrofe koju su neki opisali kao kineski “Černobil”.

Kineska pomoć drugim zemljama

Istakli su da Kina trenutno radi na tome da rane znakove uspjeha pretvori u narativ za cijeli svijet kako bi ga uvjerila da je Kina glavni igrač u porazu korona virusa.

Kazali su da kineski predsjednik Xi Jinping shvata da osiguravanje globalnih dobara može učiniti da zasja kineski liderski kapacitet u usponu. Xi je posljednjih nekoliko godina proveo je u podsticanju kineskog aparata za vanjsku politiku da ozbiljnije razmišlja o vođenju reformi prema “globalnom upravljanju”. Korona virus je pružio priliku za provođenje teorije u praksi.

Autori navode primjer dobro promovirane kineske ponude materijalne pomoći drugim zemljama, uključujući maske, respiratore, ventilatore i lijekove.

Na početku krize, Kina je kupovala, proizvodila i primala kao pomoć ogromne količine te robe, a sada je u mogućnosti da to podijeli drugima, istaknuli su.

U vrijeme kada se nijedna evropska država nije odazvala hitnom pozivu Italije za podršku u medicinskoj i zaštitnoj opremi, Kina se javno obvezala da će poslati hiljadu ventilatora, dva miliona maski, 20 hiljada zaštitnih odijela, 100 hiljada respiratora i setova za testiranje, a poslala je i medicinske timove, uređaje i sličnu opremu Iranu i Srbiji. Kineski milijarder i biznismen Jack Ma, suosnivač Alibabe, obećao je da će poslati velike količine maski i testnih setova u SAD i sve afričke zemlje.

Autori su naglasili da SAD-u, za razliku od Kine, nedostaje oprema i sposobnost da pokrije mnoge vlastite potrebe, a da ne spominjemo pružanje pomoći u kriznim zonama drugdje u svijetu, opisujući sliku američke situacije kao mračnu. Otkrivaju da američka strateška nacionalna zaliha, što je rezerva kritičnih medicinskih potrepština, sadrži samo jedan posto maski i respiratora te možda 10 posto ventilatora potrebnih u nošenju s pandemijom.

Upravljanje problemom kod kuće

Autori su skrenuli pažnju na činjenicu da je Washington mobilizirao i predvodio međunarodne napore za pomoć afričkim zemljama 2014. i 2015. tokom krize od ebole. SAD je okupio i vodio koaliciju sačinjenu od više zemalja kako bi se suprotstavio širenju bolesti. Trumpova administracija se udaljila od te uloge u suočavanju s trenutnom pandemijom korona virusa. Čak je nedostajala i koordinacija sa saveznicima, te napominju da američka administracija nije prethodno obavijestila svoje evropske saveznike prije uvođenja zabrane evropskim državljanima da putuju u Ameriku.

Na kraju članka autori zaključuju da glavni elementi u kineskom uspjehu da ostvari globalno liderstvo u borbi protiv korona virusa jesu propusti Amerike i njen fokus na unutrašnju politiku. Dakle, konačni uspjeh u kineskom nastojanju ovisit će o onome što se događa u Washingtonu, jednako kao i u Pekingu.

U trenutnoj krizi, kako kažu, Washington još uvijek može promijeniti kurs ako dokaže da je u stanju učiniti ono što se očekuje od lidera: upravljanje problemom kod kuće, snabdijevanje globalnim javnim dobrim i koordinacija međunarodnog odgovora.

Izvor: Agencije