Kontroverze o sudbini ljekara koji je prvi upozorio na korona virus

Li Wenliang hospitaliziran je 12. januara nakon što je bio u kontaktu s pacijentom zaraženim korona virusom (Reuters)

Kineski ljekar Li Wenliang (34), koji je među prvima upozoravao na opasnost od korona virusa, u kritičnom je stanju, ali je živ, objavljeno je iz bolnice u Wuhanu i u nekim medijima pod kontrolom države, čime su demantirane vijesti da je preminuo, prenosi Jutarnji list.

Prethodno je javljeno da je preminuo, nakon čega su vijest prenijeli brojni svjetski mediji, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) se na Twitteru oprostila od njega.

“WHO nema informaciju o stanju dr. Lija”, objavili su u nadopunjenoj saopćenju.

Priveden kad je upozorio na virus

Ljekara iz Wuhana Li Wenlianga priveli su u policiju kad je pokušao upozoriti ostale na virus još u decembru, prenio je Tanjug.

Poslao je poruku ljekarima u grupnom chatu 30. decembra da bi nekoliko dana kasnije bio pozvan u Biro za javnu sigurnost da potpiše pismo u kojem su ga optužili za davanje lažnih informacija.

Bio je jedna od osam osoba koje je policija ispitivala zbog širenja glasina.

Rekordni porast broja mrtvih

Hospitaliziran je 12. januara nakon što je bio u kontaktu s pacijentom zaraženim korona virusom.

Da je i on zaražen potvrđeno je 1. februara.

Broj smrtnih slučajeva od novog korona virusa u Kini porastao je za 73 u četvrtak i sada iznosi 563, navela je Al Jazeera, pozivajući se na agencije i svoje izvore, dodavši da je ovo treći dan zaredom da se govori o rekordnom dnevnom porastu broja umrlih.

Stručnjaci pojačavaju napore kako bi pronašli vakcinu za bolest koja je blokirala mnoge kineske gradove te u karantin stavila hiljade ljudi širom svijeta.

Izvor: Agencije