WHO traži 675 miliona dolara za borbu protiv korona virusa

Korona virus
Schwann kaže da nema dovoljno kapaciteta, a stopa pojavnosti rapidno se povisuje (EPA)

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je u srijedu 675 miliona dolara kako bi pomogao zemljama da se izbore s očekivanim širenjem novog virusa koji se pojavio u Kini, javio je AP.

“Iznos jest veliki, ali je to mnogo manje od onoga sa čime ćemo se suočiti ako sada ne uložimo u pripravnost”, prenio je Tanjug riječi Adhanoma Ghebreyesusa.

On je rekao da je u posljednja 24 sata Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda primijetila najveći skok u obolijevanju od početka epidemije.

Također je odgovorio na komentare Johna McKenzieja, člana Odbora WHO-a za hitne slučajeve korona virusa, da je početni odgovor Kine na epidemiju bio loš i da se nije brzo izvještavalo o oboljelima.

‘Spriječiti širenje epidemije’

Rekao je da bi očekivao veći broj slučajeva u slučaju da ih je Kina krila.

“Mislim da to sada ne pomaže”, rekao je Adhanom Ghebreyesus o špekulacijama o bilo kakvim greškama u ranim fazama epidemije.

“Hajde da preduzmemo ono što možemo danas da bismo spriječili da se ova epidemija ne proširi po cijelom svijetu”, istakao je.

WHO je saopćio da će se stručnjaci sastati u Ženevi 11. i 12. februara kako bi postavili prioritete istraživanja i razvoja za lijekove protiv korona virusa, dijagnostiku i vakcine za borbu protiv epidemije.

Adhanom Ghebreyesus rekao je da će multinacionalni tim predvođen predstavnicima WHO-a otići u Kinu veoma brzo.

Izvor: Agencije