Kina tvrdi da opada broj zaraženih, virus se širi u drugim zemljama

Južna Koreja objavila je novi vrhunac u širenju zaraze s potvrđenih 142 slučaja (EPA)

Kina je izvijestila o oštrom padu broja novih smrti i novih oboljelih od korona virusa, dok se epidemija širi u drugim zemljama poput Južne Koreje, Irana i Italije.

Kineska centralna banka predviđa ograničeni kratkoročni ekonomski utjecaj epidemije i kaže da je zemlja sigurna u to da će pobijediti u borbi protiv korona virusa, prenosi Hina.

Kopnena Kina u petak je imala 397 novopotvrđenih slučaja zaraze korona virusom, znatno manje od 889 dan ranije, a velika većina ih je u epicentru pokrajine Hubei, objavila je nacionalna komisija za zdravstvo. Hubei je objavio 106 novih smrti od kojih je 90 u Wuhanu.

Novi slučajevi zaraze, njih 31, prijavljeni su u ostatku zemlje, a to je najmanji broj zaraženih otkad je komisija počela prikupljati podatke širom zemlje od 20. januara, i oštro je pao od 258 novih slučajeva zaraze dan prije.

Novi slučajevi u Južnoj Koreji

Međutim, broj nastavlja rasti na drugim područjima, a zaraza se pogoršava u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu te Libanu, zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da postaje sve teže zaustaviti međunarodno širenje korona virusa.

Broj zaraženih korona virusom u Južnoj Koreji više se nego udvostručio pa je potvrđeno da su zaražene 433 osobe, a zvaničnici kažu da bi broj zaraženih mogao još značajno rasti jer je više od 1.000 ljudi koji su bili na istoj misi prijavilo simptome poput gripe.

Južnokorejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) objavio je na jutarnjoj konferenciji za medije u subotu da su zabilježena još 142 nova slučaja zaraze, a navečer su objavili da je potvrđen koronavirus kod još 87 osoba.

KCDC također je objavio da je još jedna osoba umrla od korona virusa te su do sada ukupno tri osobe umrle od korona virusa u Južnoj Koreji.

Samsung je u subotu rekao da je potvrđen jedan slučaj zaraze u fabrici mobitela u Gumiju te će ta fabrika biti zatvorena do ponedjeljka ujutro.

Virus se proširio na oko 26 zemalja i teritorija izvan kopnene Kine a preminulo je 11 ljudi, prenosi Reuters. Među najvećim zabrinutostima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) slučajevi su koji nisu povezani s Kinom.

“Još uvijek imamo izgleda obuzdati ga”, rekao je je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor WHO-a u petak. “Ne učinimo li to, propustimo li tu mogućnost, tada imamo ozbiljan problem.”

Dvije žrtve u Italiji

Italijanske vlasti potvrdile su u subotu kako je druga osoba u Italiji umrla od korona virusa te da je broj zaraženih porastao na 29.

Glasnogovornik italijanske Agencije za zaštitu građana rekao je da je riječ o ženi koja je umrla u sjevernoj pokrajini Lombardiji.

Također je rekao da je broj zaraženih korona virusom porastao na 29, dok je u petak bilo potvrđeno 14 slučajeva zaraze.

Dvije osobe zaražene su korona virusom u pokrajini Veneto, a 27 u Lombardiji.

Sedamdesetosmogodišnji muškarac koji se u padovskoj bolnici nalazio deset dana zbog drugih zdravstvenih problema umro je u petak, a na inicijalnim testovima koji još trebaju biti potvrđeni, bio je pozitivan na korona virus.

U subotu je sletio vojni avion 19 italijanskih državljana prebačenih s kruzera Diamond Princess u Japanu, objavilo je ministarstvo odbrane.

Italijani s Diamond Pricessa bit će u karantinu u rimskoj kasarni, dok će Njemačka zatražiti od svojih državljana da ostanu u svojim domovima dvije sedmice.

Nekoliko stotina putnika na Diamond Princessu razbolilo se te su hospitalizirani, a dvije su osobe umrle.

Oboljela nastavnica

Ukupno 975 putnika napustilo je brod u srijedu kada je ukinut karantin, nakon što je utvrđeno da ti putnici nemaju korona virus.

Pokrajinska vlast je zatvorila prodavnice i poslovne objekte u deset lombardijskih općina, u kojima živi oko 50.000 stanovnika, dok se apeliralo na građane da ne napuštaju svoje domove.

Mise, karnevali i sportske aktivnosti također su zabranjene, a slične mjere pripremaju se i u Venetu.

Japan je potvrdio četiri nova slučaja korona virusa u subotu, među kojima je i nastavnica kojoj su se pokazali simptomi dok je radila u školi.    

Ukupan broj potvrđenih slučajeva u kopnenoj Kini porastao je na 76.288. Do kraja petka ukupan broj umrlih iznosi 2.345.

Izvor: Agencije