SAD daje milijardu dolara za Inicijativu tri mora

Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokratije, kaže Pompeo (EPA)

Sjedinjene Američke Države osigurat će milijardu dolara za Inicijativu tri mora, izjavio je američki državni sekretar Mike Pompeo govoreći o projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska.

“Kroz mehanizam međunarodne saradnje i uz podršku Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Evropi za Inicijativu tri mora”, rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

“Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokratije”, dodao je, prenosi Hina.

Inicijativa tri mora neformalna je politička platforma članica EU-a iz istočne i srednje Evrope na potezu Baltik-Jadran-Crno more.

Projekt je posebno promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regije na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Evrope.

Poziv Milanoviću

Grabar-Kitarović je na jednom od zadnjih predsjedničkih nastupa na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu pozvala svoga nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi tri mora.

Odgovarajući tada na novinarsko pitanje o upitnoj podršci Inicijativi tri mora novoizabranog hrvatskog predsjednika Milanovića, Grabar-Kitarović je kazala da je to njegova odluka, ali bi mu ona preporučila da podrži inicijativu.

Dodala je i da vjeruje da se Hrvatska neće povući iz inicijative, jer ta inicijativa nije samo na predsjedničkom nivou nego na mnogim drugim nivoima, kako predsjednika vlade i resornih ministarstava tako i samog biznisa.

Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao “običnom paradom” i  “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović.

Izvor: Agencije


Povezane

U Ljubljani i na Brdu kod Kranja završen je dvodnevni skup inicijative “Tri mora”, koja okuplja 12 članica Evropske unije iz centralne i istočne Evrope, smještenih između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Uz političku komponentu ove inicijative, sve važnija je privredna. Na poslovnom forumu sa više od 500 učesnika iz 44 zemlje raspravljalo se o […]

Published On 06 Jun 2019
Donald Trump, Andrzej Duda, Kolinda Grabar-Kitarović

Američki predsjednik u Varšavi pozvao hrvatsku predsjednicu da doprinese pomirenju u regiji te podržao izgradnju LNG terminala na Krku.

Published On 06 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO