New Hampshire: Trump osvojio najviše glasova u historiji

Rezultat je odraz snažne podrške republikanaca Donaldu Trumpu (EPA)
Rezultat je odraz snažne podrške republikanaca Donaldu Trumpu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump uvjerljivo je pobijedio na republikanskim predizborima u New Hampshireu, dok je njegov izazivač, bivši guverner Massachusettsa Bill Weld, dobio svega devet posto glasova, javio je AP.

Osvojivši veliku većinu od 83 posto, Trump je već sakupio više glasova u primarnoj državi New Hampshire od bilo kojeg predsjednika u historiji, prenosi Tanjug.

Blizu Reaganovih 86,43 posto

Trumpov broj glasova približio se modernom historijskom maksimumu za aktuelnog predsjednika, odnosno 86,43 posto koji je postavio Ronald Reagan 1984. godine.

Weld je dobio najmanje 12.000 glasova republikanaca iz New Hampshirea.

Kako prenosi AP, ovaj rezultat odraz je snažne podrške republikanaca Trumpu i gotovo 18-mjesečnog napora njegove kampanje da umanji bilo kakve značajne prijetnje njegovoj kandidaturi.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Unutarstranački demokratski izbori počeli su u američkoj saveznoj državi New Hampshire. Izbori su uslijedili sedmicu dana nakon debakla u Iowi, gdje je nastao kaos u zbrajanju glasova i rezultati su se čekali danima. Unutarstranački izbori u New Hampshiru igraju značajnu ulogu u procesu nominiranja predsjedničkog kandidata zbog značajnog broja neovisnih glasača.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO