SPIRI: Američke kompanije dominiraju globalnom prodajom oružja

U grupi vodećih 25 su šest kompanija iz zapadne Evrope, četiri iz Kine i dvije iz Rusije (EPA)

Globalna prodaja vojne opreme i usluga porasla je u 2019. godini, dominirali su proizvođači oružja u Sjedinjenim Američkim Država, a uspješno su poslovale i kineske komapnije, objavio je švedski istraživački institut.

Od 25 najvećih proizvođača oružja u svijetu, 12 je iz SAD-a. Oni su zaslužni za više od 60 posto globalne prodaje oružja ukupne vrijednosti 361 milijardu dolara, objavio je Stockholmski institut za istraživanje međunarodnog mira (SIPRI), prenosi Hina.

SIPRI je objavio da je globalna prodaja oružja u 2019. porasla za 8,5 posto u odnosu na godinu ranije. 

Sjedište vodećih pet kompanija je u SAD-u, a Lockheed Martin zadržao je svoju poziciju najvećeg prodavača oružja u svijetu. 

U grupi vodećih 25 su šest kompanija iz zapadne Evrope, četiri iz Kine i dvije iz Rusije. 

Prvi put je kompanija s Bliskog istoka na popisu SIPRI-ja – EDGE sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). 

Prvi put su uključene i kineske kompanije koje ranijih godina nisu bile na popisu zbog nedostatka podataka. 

SIPRI procjenjuje da su tri kineske firme, uključujući proizvođača aviona AVIC, rangirane u prvih deset komapnija. 

Lista kompanija

Prvi je Lockheed Martin (SAD) sa ukupnim prihodom od oružja u 2019. 53,23 milijarde dolara, zatim Boeing (SAD) – 33,58 milijarde dolara, Northrop Grumman (SAD) – 29,22 milijarde dolara, Raytheon (SAD) – 25,32 milijarde dolara, General Dynamics (SAD) – 24,5 milijarde dolara. 

Na šestom mjestu je kineska kompanija Aviation Industry Corporation of China, AVIC sa 22,47 milijarde dolara prihoda, a nakon toga slijedi BAE Systems iz Velike Britanije sa 22,24 milijarde dolara. 

Osmo i deveto mjesto također zauzimaju kompanije iz Kine, China Electronics Technology Group Corporation, CETC (15,09 milijarde dolara) i China North Industries Group Corporation, Norinco (14,54 milijarde dolara). 

Na desetom mjestu je američka kompanija L3Harris Technologies koja je ostvarila godišnji prihod od 13,92 milijarde dolara. 

Švedski parlament osnovao je 1996. godine SIPRI koji prati vojnu potrošnju i trgovinu oružjem.

Izvor: Agencije