Evropska unija potpisala Sporazume o budućim odnosima sa Britanijom

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen i predsjednik EV-a Charles Michel u ime EU-a potpisali su Sporazum o trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom.

Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dvije kopije, idu u London, gdje će ih potpisati britanski premijer Boris Johnson (EPA)
Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dvije kopije, idu u London, gdje će ih potpisati britanski premijer Boris Johnson (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u ime EU-a potpisali su Sporazum o trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom (Velika Britanija i Sjeverna Irska), koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.

“U pitanju je pošten i uravnotežen sporazum koji u potpunosti štiti temeljne interese Evropske unije i stvara stabilnost i predvidljivost za građane i kompanije”, poručio je Michel, prenosi Tanjug.

Istom prilikom EU strana potpisala je i Sporazum o sigurnosnom procedurama u razmjeni i zaštiti povjerljivih informacija sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i Sporazum o Atomskoj energetskoj zajednici.

Nakon potpisa u Briselu, sva tri dokumenta, u dvije kopije, idu u London, gdje će ih potpisati britanski premijer Boris Johnson.

Po jedna kopija potpisanih sporazuma držat će se u Londonu i Briselu.

Sporazum o trgovini i saradnji podrazumijeva zajedničke standarde kada je riječ o pravima radnika, ali i mnogim socijalnim, ekološkim i poreskim obavezama, kao i poštenu konkurenciju u oblasti državne pomoći.

Posljedica sporazuma

Međusobni sporovi će biti rješavani arbitražnim sistemom, uvode se provjere za robu koja se kreće između Ujedinjenog Kraljevstva i EU-a, prestaje i bezvizno kretanje ljudi između dvije strane, a profesionalne kvalifikacije se neće automatski priznavati.

Velika Britanija više neće učestvovati u Europolu ili Eurojustu i izgubit će pristup Šengenskom informacionom sistemu.

Do formalnog potpisivanja sporazuma koji uređuju buduće odnose EU-a i Velike Britanije, nakon tranzicijskog perioda koji se završava 31. decembra 2020. godine, dolazi nakon što su zemlje članice EU 27 u utorak pisanom procedurom odobrile dokument dogovoren 24. decembra.

Evropska komisija je zbog kratkih rokova i nemogućnosti Evropskog parlamenta da do isteka tranzicijskog perioda da svoj glas o Sporazumu sa Velikom Britanijom predložila njegovu privremenu primjenu do 28. februara 2021. godine.

Evropski parlament bi o Sporazumu o trgovini i saradnji EU i Velike Britanije trebalo da glasa početkom 2021. godine

Kao posljednji korak na strani EU-a, Vijeće EU-a mora da usvoji odluku o zaključenju Sporazuma.

Izvor : Agencije

Povezane

London će se u januaru razići od EU i razgovarati sa novim američkim predsjednikom Josephom Bidenom koji želi da se ponovo poveže sa EU i uopšte ne dijeli “kavaljerski duh” onih koji su bili za Brexit

28 Dec 2020
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO