Biden optužuje Trumpovu administraciju za uništavanje sigurnosnih službi

Biden kaže da su u mnogim američkim sigurnosnim službama pod predsjednikom Trumpom ispražnjeni resursi i moral.

Biden je optužio Trumpovu administraciju za nedostatak informacija koje pruža njegovom tranzicijskom timu (Reuters)
Biden je optužio Trumpovu administraciju za nedostatak informacija koje pruža njegovom tranzicijskom timu (Reuters)

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden rekao je da su u mnogim američkim sigurnosnim službama pod predsjednikom Donaldom Trumpom ispražnjeni resursi i moral, te optužio Trumpovu administraciju za nedostatak informacija koje pruža njegovom tranzicijskom timu.

“Naišli smo na prepreke u Ministarstvu odbrane i Uredu za upravljanje i budžetom”, rekao je Biden nakon sastanka sa svojim vanjskopolitičkim timom, piše Reuters, prenosi Hina.

“Trenutno jednostavno ne dobivamo sve informacije koje su nam potrebne od odlazeće administracije u ključnim područjima nacionalne sigurnosti. Po mom mišljenju, to nije ništa drugo nego neodgovornost”, dodao je.

Nakon što je Biden pobijedio Trumpa na izborima 3. novembra, njegov tim tek se krajem novembra počeo sastajati s zvaničnicimaTrumpove administracije radi koordinacije primopredaje.

Republikanac Trump odbio je priznati poraz, a njegov je ured samo odobrio saradnju s Bidenom 23. novembra.

Biden ponovio zabrinutost

Ranije ovog mjeseca, Bidenov tim izvijestio je da je naišao na otpor u svojim zahtjevima za informacijama od nekih zvaničnika Pentagona.

Visoki zvaničnik iz resora odbrane prošle sedmice rekao je pak da je Pentagon obavio 163 razgovora i obradio 181 zahtjev za informacijama te da će nastaviti pružati informacije i sastajati se s Bidnovom ekipom.

Ali Biden je u ponedjeljak ponovio svoju zabrinutost.

“Naišli smo na opstrukcije. Istina je da su mnoge agencije koje su ključne za našu sigurnost pretrpjele ogromnu štetu”, rekao je Biden nakon sastanka sa svojim vanjskopolitičkim timom.

“Mnoge od njih su stradale u pogledu osoblja, kapaciteta i morala”, dodao je.

Izvor : Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO