Biden: Novi pregovori s Iranom, ali nakon pridruženja sporazumu

Joe Biden: Najbolji način da se postigne izvjesna stabilnost u regiji je razmatranje iranskog nuklearnog programa (EPA)

Novoizabrani američki predsjednik Joseph Biden izrazio je želju da se brzo pokrenu novi pregovori s Iranom, ali uz konsultacije sa saveznicima Sjedinjenih Američkih Država, i to poslije ponovnog pridruživanja međunarodnom sporazumu o nuklearnom programu.

U intervjuu za New York Times potvrdio je stav koji je iznio tokom kampanje za predsjedničke izbore održane 3. novembra, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

U septembru je u jednoj kolumni napisao kako će se SAD vratiti sporazumu ako Teheran bude strogo poštovao obaveze iz tog dokumenta.

Biden je za New York Times rekao kako je to i dalje njegov stav.

“Bit će teško, ali da, to ostaje moj stav”, rekao je on.

Utrka za nuklearnim oružjem

“Najbolji način da se postigne izvjesna stabilnost u regiji je razmatranje iranskog nuklearnog programa. Ako bi Iran imao atomsku bombu, onda bi se stvorila trka za nuklearnim naoružanjem na Bliskom istoku, a to je posljednja stvar koja nam je potrebna u tom dijelu svijeta”, dodao je on.

Povratak sporazumu bi značio ukidanje velikih sankcije koje je odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump uveo poslije istupanja iz sporazuma.

Iran je kao odgovor počeo postepeno istupati iz svojih obaveza prema sporazumu.

New York Times navodi kako bi se novi pregovori odnosili na dodatna nuklearna ograničenja, kao i na aktivnosti iranskih saveznika – Libana, Iraka, Sirije i Jemena.

List je dodao da bi Biden, pored konsultacija sa zemljama potpisnicima nuklearnog sporazuma iz 2015. godine (Kina, Rusija, Francuska, Njemačka i Velika Britanija), uključio i druge države koje su rivali Iranu – Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Izvor: Agencije