U okeanima završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski

Ključno je da se angažiramo na što manjem korištenju plastike za jednokratnu upotrebu, kaže Teale Phelps Bondaroff, direktor odjela za istraživanja organizacije OceansAsia (EPA)

Procjenjuje se da je ove godine zbog pandemije korona virusa u okeanima širom svijeta završilo 1,56 milijardi zaštitnih maski, što ostavlja teške posljedice na morsku floru i faunu, stoji u izvještaju nevladine organizacije za zaštitu mora sa sjedištem u Hong Kongu. 

U izvještaju organizacije ‘Oceani Azije’ (OceansAsia) stoji da je zbog nepropisno odbačenih maski morski svijet onečišćen s dodatnih 4,680 do 6.240 tona plastike, prenosi Hina.

Pandemija je znatno povećala upotrebu plastike za jednokratnu upotrebu, dok su ekološki prihvatljive politike ugrožene i unazađene, stoji u izvještaju

“Veća briga o osobnoj higijeni i češća kupnja take-away hrane (hrane ‘za ponijeti’) rezultirali su povećanom upotrebom plastike, osobito plastične ambalaže”, rekao je Gary Stokes, direktor operativnog odjela nevladine udruge OceansAsia.

Dodaje da je “u međuvremenu odgođen ili zasad odbačen niz mjera čija je svrha smanjiti potrošnju plastike, poput zabrane jednokratnih plastičnih vrećica”.

Smrt za vodeni život

U izvještaju se ističe da je za razgradnju zaštitnih maski potrebno čak 450 godina, a za to vrijeme mikroplastika može znatno naškoditi morskom svijetu i ekosustavima. 

“Od posljedica onečišćenja plastikom svake godine smrtno strada oko 100.000 morskih sisavaca i kornjača, više od milion ptica, čak i velik broj riba, beskralježnjaka i ostalih životinja”, rekao je Stokes iz organizacije OceansAsia. 

“Proces iznimno negativno utječe na ribarstvo i na turističku industriju, a globalnu ekonomiju košta oko 13 milijardi američkih dolara godišnje.”

U izvještaju se predlaže češća upotreba zaštitnih maski za višekratnu upotrebu te se vlade pozivaju da ubrzaju razvoj alternativnih tipova maski i da educiraju i informiraju javnost o pravilnom odlaganju otpada.

“Ključno je da se angažiramo na što manjem korištenju plastike za jednokratnu upotrebu i u tome svi moramo ravnopravno sudjelovati”, smatra Teale Phelps Bondaroff, direktor odjela za istraživanja organizacije OceansAsia.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada