Problemi s razvojem vakcine: Sanofi/GSK neučinkovit kod starijih, Australija odustaje

Sanofi/GSK vakcina bi eventualno mogla biti dostupna tek u zadnjem kvartalu 2021. (EPA)

Kompanije Sanofi i GlaxoSmithKline saopćile su da će nastaviti s testiranjem zajedničke vakcine protiv COVID-19 nakon što su klinička ispitivanja pokazala nedovoljan imuni odgovor kod starijih pacijenata, a probleme s razvojem svoje lokalne vakcine ima i Australija.

“Jučerašnji rezultati su pokazali imuni odgovor kod pacijenata koji su se oporavili od COVID-19 starih između 18 i 49 godina, no vrlo slabi imuni odgovor kod starijih pacijenata, najvjerojatnije zbog nedovoljne koncentracije antigena”, saopćio je Sanofi, prenose agencije.

Jean-Daniel Lelievre, šef klinike za imunologiju i zarazne bolesti u francuskoj bolnici Henri-Mondor u Creteilu, kaže da “tom vrstom vakcine rezultat nije iznenađenje”.

“Znamo da je kod starijih pacijenata potrebno više antigena. No, u fazama II i III, proizvođači testiraju toleranciju na lijek i ne mogu testirati jake doze. Mislim da će Sanofi/GSK moći poboljšati svoju vakcinu”, rekao je Lelievre.

Vakcina eventualno u zadnjem kvartalu 2021.

Sanofi i GSK u februaru pokreću drugu studiju, u nadi da će učinkovitu vakcinu moći imati do kraja 2021, što predstavlja svojevrsni udarac njihovim naporima u borbi protiv pandemije korona virusa, prenosi Hina.

To je također i udarac nizu vakcina u nastajanju koja se oslanjaju na dokazani, konvencionalni razvoj lijeka u odnosu na vakcinu Pfizera i BioNTecha u čijoj je izradi korištena nova, napredna tehnologija.

Nemalo je to iznenađenje i udarac brojnim vladama, uključujući EU, SAD, Kanadu i Veliku Britaniju koje su već rezervirale stotine miliona doza u nastojanju da zaustave epidemiju koja je u svijetu već odnijela vije od 1,5 miliona života i smlavila ekonomije.

Faza III mogla bi početi u drugom kvartalu 2021, a pozitivan ishod bi mogao rezultirati podnošenjem zahtjeva regulatornim tijelima u drugoj polovini godine. Tako bi vakcina eventualno mogla biti dostupna tek u zadnjem kvartalu 2021, umjesto, kako je bilo predviđeno, u prvoj polovini te godine.

Sanofi-GSK vakcina koristi istu tehnologiju kao kod proizvodnje vakcine protiv gripe.

Australija obustavila klinička ispitivanja

Australija je u petak odustala od svoje lokalne vakcine protiv COVID-19 nakon što su ispitivanja pokazala da bi moglo doći u koliziju s dijagnozom HIV-a.

Pokazalo se da antitijela nastala nakon primjene vakcine, koju razvijaju Univerzitet Queensland (UQ) i biotehnološka tvrtka CSL, mogu upućivati na lažno pozitivan test na HIV.

Iako je vakcina izazvala “snažan” imuni odgovor na SARS-CoV-2 bez ozbiljnih nuspojava u fazama I i II, za “popravak” vakcine bi možda trebalo 12 mjeseci.

CSL i australska vlada su zajednički odlučili obustaviti fazu II i III kliničkih ispitivanja.

“Bilo je teško donijeti tu odluku, no potreba za hitnom nabavkom vakcine mora biti svačiji prioritet”, kazao je profesor Paul Young sa UQ-a.

CSL će umjesto toga proizvesti dvadeset miliona doza vakcine AstraZenece i Univerziteta Oxford. Vlada je također osigurala i vakcine Novavaxa i Pfizera.

Sveukupno je Australija osigurala 140 miliona doza vakcine za 25 miliona ljudi.

Izvor: Agencije