Axios: Kineski špijuni koji su prodrli u američku politiku na više načina

Osumnjičena kineska špijunka i demokratski zastupnik Eric Swalwell (Reuters)

Američki portal Axios navodi da je osumnjičena kineska obavještajna agentica razvila brojne relacije s američkim političarima u saveznim državama, uključujući i člana Kongresa. Portal citira riječi sigurnosnih službenika koji smatraju da ona nije jedina špijunka.

Portal je u ekskluzivnom izvještaju naveo da američki zvaničnici vjeruju da su aktivnosti agentice zapravo bile političko-obavještajna operacija koju je vodila glavna civilna špijunska agencija Kine u periodu između 2011. i 2015. godine.

Navodi se kako je to utvrđeno u jednogodišnjoj istrazi Axiosa ,koja pruža rijedak uvid u to kako je Peking pokušao doći do američkih političkih krugova i utjecati na njih.

Od Obame do danas

Iako se čini da su aktivnosti ove osumnjičene agentice završile za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, postoji zabrinutost da su se kineske operacije utjecaja produžile i na mandat američkog predsjednika Donalda Trumpa, te da će ostati glavni fokus američke kontraobavještajne službe tokom administracije novoizabranog predsjednika Joea Bidena.

Portal navodi da je dotična kineska državljanka Fang Fang ili Christine Fang (u kasnim dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, studentica na Univerzitetu u San Francisku) ciljala lokalne političare u Kaliforniji u usponu i širom zemlje koji su joj mogli osigurati da se probije i uspostavi relacije na nacionalnoj sceni.

Kroz prikupljanje sredstava za kampanje, opsežno umrežavanje, ličnu karizmu i romantične ili seksualne veze s najmanje dva gradonačelnika američkog Srednjeg zapada, Fang se uspjela približiti političkoj moći, prema trenutnim i bivšim američkim obavještajnim službenicima i bivšem izabranom zvaničniku.

Osjetljivi centri

Iako američki zvaničnici ne vjeruju da je Fang primala ili proslijedila povjerljive podatke, slučaj je “predstavljao veliki problem, jer je bilo nekih ljudi u doista osjetljivim centrima koji su bili uključeni u veze s njom”, rekao je trenutni visoki obavještajni zvaničnik.

Među najznačajnijim ciljevima napora osumnjičene Fang bio je zastupnik Eric Swalwell (demokrata iz Kalifornije). Ona je pomogla da se u njegov ured zaposli barem jedan pripravnik.

Fang je neočekivano napustila zemlju sredinom 2015. godine, usred istrage Federalnog istražnog biroa (FBI), i nije odgovorila na brojne pokušaje Axiosa da je kontaktira putem e-pošte i Facebooka.

Može trajati godinama ili decenijama

Portal je komentirao da ovaj slučaj ilustrira kinesku strategiju u razvoju odnosa koji mogu trajati godinama ili čak desetljećima da urode plodom. Kineska komunistička partija zna da su današnji gradonačelnici i članovi američkih gradskih vijeća sutrašnji guverneri i članovi Kongresa.

U godinama nakon istrage slučaja Fang, FBI je dao prioritet istragama kineskih operacija utjecaja, uspostavivši u maju 2019. jedinicu posvećenu isključivo suzbijanju aktivnosti Pekinga na državnom i lokalnom nivou.

Američki dužnosnici za nacionalnu sigurnost vjeruju da se prijetnja koju predstavlja Kina vremenom samo povećavala. Visoki američki obavještajni dužnosnik kaže kako je Fang “bila samo jedan od mnogih agenata”. Američki dužnosnici su rekli da je kineska obavještajna operacija prekinuta sredinom 2015. godine kada je Fang naglo napustila SAD usred istrage koju je vodio FBI. 

Fang je planirala otputovati u Washington, DC, kako bi prisustvovala jednom događaju u junu 2015. godine. No, malo prije toga, rekla je da više nije u mogućnosti da prisustvuje, jer se neočekivano trebala vratiti u Kinu. Mnogi političari koji su bili u kontaktu s Fang u području zaljeva San Francisco bili su zbunjeni zbog njenog iznenadnog odlaska iz zemlje. 

Izvor: Agencije