Njemačka gasi prve termoelektrane na ugalj

Najveća njemačka energetska kompanija RWE će početkom sljedeće godine zatvoriti dva bloka (EPA)

Njemačka će energetskim koncernima isplatiti 317 miliona eura za gašenje termoelektrana kod kojih se kao gorivo koristi ugalj, objavila je Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, najavljujući važan korak ka zatvaranju postrojenja na ugalj i prelasku na čiste izvore energije.

Prema planu koje je objavila Savezna agencija za mrežnu infrastrukturu, energetske kompanije su za ukupno 11 blokova termoelektrana koje kao gorivo koriste ugalj primile ukupno 317 miliona eura za obeštećenje.

Svih 11 blokova se gasi s početkom sljedeće godine, prenosi Hina.

Kraj procesa 2038. godine

Među primateljima premija je i najveća njemačka energetska kompanija RWE, koja će početkom sljedeće godine zatvoriti dva bloka, te švedska kompanija Vattenfall, koja će u Hamburgu zatvoriti jednu termoelektranu.

Visina premije koju kompanija primi za gašenje blokova koje kao pogon koriste ugalj ovisi o količini električne energije koju je pojedini blok proizvodio.

Radi se o početku procesa tokom kojeg bi do 2038. godine trebale biti ugašene sve njemačke termoelektrane koje koriste ugalj.

Izvor: Agencije


Povezane

Termoelektrane na Zapadnom Balkanu zagađuju zrak šest puta više nego što je dozvoljeno. Najveći zagađivač sumpor-dioksidom u regiji je termoelektrana Kostolac B u Srbiji – to pokazuje istraživanje organizacije Bankwatch, koje je predstavljeno u Evropskom parlamentu u Briselu. Zbog nepoštovanja Nacionalnog plana za smanjenje emisije štetnih gasova, nevladina organizacija RERI zatražila je vanredni nadzor nad […]

Published On 10 Dec 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO