EU će do kraja godine ostvariti dva od tri klimatska cilja

Definirani 2007. i usvojeni 2009. godine, ta tri cilja poznata su kao '3 puta 20' (EPA)

Nakon što je 2019. godine smanjila emisije stakleničkih plinova za četiri posto i uz očekivane posljedice pandemije COVID-19, Evropska unija trebala bi ostvariti, odnosno čak premašiti dva od svoja tri klimatska cilja postavljena za ovu godinu, pokazuje novi izvještaj Evropske agencije za okoliš (EEA).

Definirani 2007. i usvojeni 2009. godine, ta tri cilja poznata su kao “3 puta 20”: smanjenje emisija stakleničkih plinova za najmanje 20 posto u odnosu na 1990. godinu, povećanje udjela obnovljivih izvora energije u potrošnji na 20 posto i povećanje energetske efikasnosti za 20 posto.

Po izvještaju EEA, objavljenom početkom sedmice, prva dva cilja bit će ostvarena, a cilj koji se odnosi na energetsku efikasnost neće, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ekonomsko usporavanje

Godine 2019. emisije u Evropskoj uniji (bez Velike Britanije) pale su za četiri posto.

To je bio njihov drugi najveći pad na godišnjoj osnovi nakon 2009, koja je bila obilježena velikom ekonomskom krizom, navodi EEA.

Time su evropske emisije smanjenje 24 posto od 1990. godine.

Istovremeno, po preliminarnim podacima agencije, EU je prošle godine ostvario udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji od 19,4 posto, što je blizu zacrtanom cilju od 20 posto.

“Sve navodi na zaključak da je ekonomsko usporavanje 2020. godine snažno smanjilo ukupnu potrošnju energije i emisije stakleničkih plinova, posebno u sektoru transporta, gdje se udio energije iz obnovljivih izvora vjerovatno povećao”, navode iz EEA, čak i ako bi ti učinci mogli biti privremeni.

Premda bi cilj koji se odnosi na obnovljive izvore energije trebao biti ostvaren na evropskom nivou, 14 država članica, među kojima su Francuska, Belgija i Njemačka, još nisu blizu ostvarenja svojih nacionalnih ciljeva.

Cilj od 10 posto obnovljivih izvora energije u transportu još nije ostvaren, navodi agencija.

Ambiciozniji ciljevi

Godine 2018. ostvareno je samo 8,3 posto, po posljednjim službenim podacima.

Kad je riječ o trećem cilju, energetskoj efikasnosti, agencija ocjenjuje da većina država članica nije poduzela dovoljne napore da bi ga se ostvarilo.

Nakon 2020. godine Evropska komisija želi da se emisije stakleničkih plinova smanje najmanje 55 posto u odnosu na 1990. godinu, prema sadašnjem cilju od 40 posto, kako bi se do 2050. godine postigla ugljična neutralnost.

Rezultati objavljeni u ponedjeljak pokazuju da je “očito moguće ostvariti ambicioznije ciljeve”, ističe EEA, premda će ciljevi za 2030, odnosno 2050. godinu zahtijevati postojane i dugoročne napore.

Izvor: Agencije