Trump će izgubiti poseban tretman na Twitteru u januaru

Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump (Reuters)
Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump izgubit će poseban tretman na Twitteru i na njega će se odnositi ista pravila te društvene mreže koja se odnose na sve ostale korisnike kada izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost 20. januara, potvrdio je Twitter Inc.

Twitter stavlja obavijesti o “javnom interesu” na neke tvitove “svjetskih čelnika” koji krše pravila i koji bi, da je riječ o “običnim smrtnicima,” bili uklonjeni.

Takvi tvitovi političkih kandidata i izabranih ili vladinih zvaničnika umjesto toga se skrivaju upozorenjem i Twitter poduzima akciju kako bi ograničio njihov doseg.

Međutim, kompanija je saopćila da se takav tretman ne primjenjuje na bivše nositelje dužnosti.

“Ovaj politički okvir odnosi se na trenutne svjetske čelnike i kandidate za dužnost, a ne na privatne građane kada više ne obnašaju te funkcije”, rekao je glasnogovornik Twittera, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Brojna upozorenja na predsjednikove tvitove

Twitter je stavio više upozorenja na tvitove na računu @realDonaldTrump, uključujući mnoge od izbora u utorak, u kojima su iznesene neutemljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Prvo je sakrio jedan od njegovih tvitova iza oznake “javni interes” u maju, kada je predsjednik SAD-a prekršio politiku kompanije protiv veličanja nasilja.

Prema pravilima Facebooka, izgleda da Trumpove objave također više neće biti izuzete od provjera činjenica nakon što Biden preuzme dužnost.

Facebookova internetska politika kaže da definira političare čije su objave izuzete od provjere činjenica kao kandidate koji se natječu za neku funkciju, trenutne obnašatelje dužnosti i mnoge članove njihovih kabineta zajedno s političkim strankama i njihovim čelnicima.

Navodi da su “bivši kandidati za dužnost ili bivši dužnosnici obuhvaćeni programom za provjeru činjenica”.

Facebook nije odgovorio na pitanja agencije Reuters o tome kako će tretirati Trumpov profil.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO